Egy különleges életút emlékei

Egy különleges életút emlékei

Zsigmond Ferenc balettművész. A Kolozsvári Nemzeti Opera magántáncosa, később balettmestere és koreográfusa volt. Életútjának megkoronázásaként 2018. március 15-én magas színvonalú munkája, példamutató tevékenysége elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatának kitüntetését vette át, melyért Kunszentmárton Város vezetése a Szent Márton napi ünnepi képviselő-testületi ülésen polgármesteri elismerésben részesítette. Az elismerés kapcsán beszélgettem Zsigmond Ferenccel életéről, sikereiről, múltjáról és hétköznapjairól.

- Meséljen gyermekkoráról, családjáról és arról, hogyan került kapcsolatba a balettel!

- Polgári családból származom, korábban nem volt senki, aki ezt a hivatást választotta volna. Gyerekkoromban reál beállítottságú voltam inkább, édesapám tíz évesen a balettintézetbe íratott Kolozsváron, mely szerencsémre, életem leg-meghatározóbb lépése volt.

- Milyen fontos mérföldkövek voltak az életében?

- Még nem voltam 17 éves, mikor szerződtettek az operához. 19 évesen már a Rómeó főszerepét táncoltam el. Innentől kezdve nem volt megállás. A sok munka meghozta a gyümölcsét, a karrierem folyamatosan felfelé ívelt. A klasszikus balett nagy szerepeit mind eltáncoltam. A brüsszeli operában kiváló művészek társaságában dolgozhattam, akikkel Európa összes rangos operaházában felléptem. 7 éven keresztül voltam a Belga Királyi Balett vendégszólistája.

- Számtalan díj, kitüntetés tulajdonosa. Melyekhez kötődnek különleges emlékek?

- Mind közel áll a szívemhez, de igazán a karrierem csúcsát a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatának kitüntetése jelenti. 2016-ban a Kolozsvári Nemzeti Operában életműdíjat kaptam. Elmondhatatlan élmény, hogy kétszer foghattam kezet a belga királynővel. Európában, magyar táncosként ismert volt a nevem.

-A kunszentmártoni mazsorett csoport első művészeti vezetőjeként magyar és nemzetközi bajnokságokon kimagasló eredményeket ért el a fiatalokkal. Mesélne erről életének ezen időszakáról?

- Több, mint öt éven át vezettem ezt a csoportot. Szerettem gyerekekkel foglalkozni. Teljesen más kihívást jelent tanítani. Azért állhattunk mindig a dobogó legfelső fokára, mert ugyanazt csináltuk, mint a többiek, csak mi másként. A sok gyakorlás tette lehetővé a tiszta és minden ízében kidolgozott, precíz gyakorlatsorokat. Fantasztikusan sikeres évek voltak.

- Melyek azok a tulajdonságok, melyek a sikerhez elengedhetetlenek?

- Három fontos dolog van: a tehetség, a kitartás és az alázat. Éveken át tartó kemény és megfeszített tempó, órákon át tartó gyakorlással, mely a premierek előtt heteket, hónapokat is igénybe vett. Volt olyan, hogy helyettesítenem kellett Franciaországban egy lebetegedett táncost, két nap alatt kellett megtanulnom a szerepet. A balett egy embert próbáló fizikai munka. 42 évesen Bukarestben még megkaptam a Hattyúk tava férfi főszerepét. Ezt követően tértem át karakterszerepekre.

-15 éve él Kunszentmártonban. Mi vonzotta ide, és hogyan telnek a mindennapjai manapság?

- Élményekben gazdag, tartalmas életem volt, melyet mára felváltott a nyugalom. Szeretek itthon lenni, élvezem a körülöttem lévő csendet. Gyakran járok ismerősökkel előadásokra, koncertekre, kiállításokra. Szívesen utazom a gyerekeimhez, unokáimhoz.

Tehetségének, szorgalmának, hivatástudatának, művészi alázatának bizonyítéka, hogy amikor még külföldön csak a madár járt, akkoriban Zsigmond Ferenc balettművész magyarként bejárta egész Európát. A beszélgetés során kinyílt az emlékek tárháza. Felemelő pillanatok, szórakoztató történések, megfeszített próbák, a múlt kétségtelenül egyedülálló szeletei, melyekbe betekintést kaptam. Köszönöm a beszélgetést és jó egészséget kívánok!

Herczeg Renáta

A hozzászólások nem engedélyezettek!