TŰZVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ

TŰZVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ

A fűtési szezon és az adventi időszak beköszöntése kapcsán ismét felhívjuk a lakosság figyelmét néhány fontos dologra. A fűtési szezonban ügyelni kell a tüzelő, - fűtőberendezések biztonságos üzemeltetésére. A tüzelőberendezés az égéstermék-elvezető, valamint a környezetében levő éghető anyag között olyan távolságot kell megtartani, hogy az ne jelenthessen az éghető anyagra gyújtási veszélyt. Salakot és hamut csak teljesen lehűtött állapotban, az erre a célra szolgáló edénybe vagy tárolóba szabad kiönteni. Csak engedélyezett típusú, kifogástalan műszaki állapotú tüzelő-fűtő berendezést szabad használni, a gyártó által ajánlott tüzelőanyag felhasználásával. Ne fűtsenek háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Az ilyen lerakódások miatt leszűkül a kémény belseje, ami miatt visszaáramolhat a füst a lakásba. Ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban. A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd és akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet. Minden ötödik lakástűz a kéményben keletkezik. A kémények megfelelő karbantartása, és időszakos felülvizsgálata mindenkinek érdeke. Az ellenőrzések, tisztítások elvégzése a tüzek megelőzésén túl, egyes esetekben megelőzheti a szén-monoxid mérgezéseket és biztosíthatja az energiatakarékos, kevésbé környezetszennyező tüzelést. A kéményellenőrzés megrendelhető a 1818-as ingyenesen hívható ügyfélszolgálati telefonszámon.
Tragédia nemcsak a fűtési rendszer hibájából, de a megfelelő szellőztetés hiányából is bekövetkezhet. A tüzelőanyaggal üzemelő fűtőberendezés használatakor győződjön meg arról, hogy a szellőzés elégséges, így megelőzhető a szén-monoxid mérgezés. A szén-monoxid (CO) a tökéletlen égéskor keletkező melléktermék. Színtelen, szagtalan, ezért érzékszerveinkkel lehetetlen észrevenni. A szén-monoxid mérgezés kezdeti tünetei a hányinger és a fejfájás, azonban szervezetünk nem minden esetben képes a megfelelő reakcióra, márpedig a szén-monoxid jelenlétének késői felismerése könnyen tragédiához vezethet. A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen keresztül, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék (füstgáz) visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe. Amennyiben szén-monoxid mérgezés tüneteit észleli, azonnal ki kell szellőztetni a lakást, nyisson ablakot, ajtót, mert a friss levegő segíthet leghamarabb! Ezt követően kapcsoljon le minden fűtőberendezést, hagyja el a lakást, és a mérgezési tünetekkel forduljon orvoshoz!

NE FELEDJÉK A LAKÁSBAN ELHELYEZETT SZÉN-MONOXID
ÉRZÉKELŐ ÉLETET MENTHET!

Az elkövetkezendő időszakban körültekintően használják a karácsonyfaizzókat és fényfüzéreket, a csillagszórókat, illetve a gyertyákat, mécseseket. Az adventi koszorút ne hagyják felügyelet nélkül! A régi elektromos hálózatok kötései elektromos vezetékeinek keresztmetszete, már nem biztos, hogy a háztartásban újonnan beszerzett nagy teljesítményű elektromos berendezéseket üzemszerűen el tudja látni elektromos energiával. A régi elektromos vezetékek kötései és a nem megfelelő átmérőjű elektromos vezetékek túlmelegedhetnek és meggyulladhatnak. A hosszabbító kábelére nehéz tárgyakat (ágyat, szekrényt, széket) ne helyezzünk, mert a kis szakaszon lévő állandó nagy nyomás miatt a hosszabbító kábelszigetelés deformálódik, annak vastagsága és szigetelő képessége lecsökken. Az elektromos elosztók használata is tűzveszélyt jelenthet, amennyiben több nagy teljesítményű elektromos fogyasztót egy elosztóba csatlakoztatunk, mert az összeadódó elektromos teljesítmények egyetlen dugaszoló aljzat
csatlakozását terheli túl, és ez is könnyen okozhat tüzet. Felügyelet nélkül, például éjszakára telefontöltő eszközöket se hagyjunk a konnektorban.

Békés karácsonyi ünnepeket és eredményekben gazdag új esztendőt kívánunk!
Mezőtúri Katasztrófavédelmi Kirendeltség
Segélyhívószám: 112

A hozzászólások nem engedélyezettek!