Aki bátor írásával megelőzte a rendszerváltást Tiszakécskén

Aki bátor írásával megelőzte a rendszerváltást Tiszakécskén

Ezzel a címmel került sor – olvasóköri keretben - a kunszentmártoni városi könyvtárban 2019. február 25-én 17 órai kezdettel arra a múltidéző estre, amely felidézte azt a 30 évvel ezelőtti botrányt kavaró eseménysorozatot, amely Benke Márta, a Petőfi Népe újságírója tárcáját követte. Az „Érdemtelen érdemjegyek” c. írás 1988-ban jelent meg a lapban, a tiszakécskei párttitkár érettségire, egyetemi felvételire készülő fiával a középpontban, akivel erősen kivételeztek a gimnáziumban. Miután a magyartanárnő feljavította a fiú jegyét hármasról négyesre, a többi tanulónak is jobb osztályzatot adott; ennek az okát fel is fedte az osztály előtt: a tanácselnök – Miskó István – az irodájába rendelve nyomást helyezett rá, hogy a továbbtanulók esélyeit ne rontsa. A cikk név szerint nem fedte fel Tiszakécskét és Miskó István személyét, egy szerkesztői betoldás mégis megtette, így mindenki számára ismertté vált a város és vezető embere. A tanácselnök fél évvel később főbe lőtte magát. Az akkor pályakezdő újságírót és a tanárnőt sokan hibáztatták méltatlanul, Benke Mártát egy ízben életveszélyesen meg is fenyegették Miskó halála miatt – a városvezető népszerű ember volt a helybeliek között. Később Tanács István, a Népszabadság újságírója riportkönyvet írt Glasznoszty Tiszakécskén címmel, melyben az olvasó teljes részletességgel megismerkedhet a történtekkel.

DSC_6471

2019. januárjában a Magyar Hang c. hetilap újságírója, Szabó Zsolt László elevenítette fel a már-már feledésbe merülni látszó történetet. Idézet cikkéből: „A pályakezdő újságíró, Benke Márta írásából …. a politikai berendezkedés egyik lassan ölő mérge lett. Az írás tűpontos látleletet adott egy szocialista mintaváros társadalmi viszonyairól, összefonódásairól, és az ügyek bevett intézéséről. Egyúttal szembenézésre kényszerítette a tiszakécskeieket és az ország többi „Miskó Istvánjának” népét a valósággal.” 

Az est Benke Márta visszaemlékezésével, Szabó Zsolt László közreműködésével, észrevételeivel és Dr. Cseuz Imre tartalmas, lényegre törő kérdéseivel felkeltette a hallgatóság érdeklődését, melynek köréből néhány kérdés el is hangzott.

Városi könyvtár

DSC_6488

DSC_6490

A hozzászólások nem engedélyezettek!