Emlékezés a forradalom és szabadságharcra

„Tartsátok tiszteletbe e napot, melyen a nép a szava először beszélt.”

Emlékezés a forradalom és szabadságharcra

 

Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharcra emlékezett Kunszentmárton 2019. március 15-e délutánján a Városháza Dísztermében. A megemlékezésen jelen volt többek között Boldog István országgyűlési képviselő, dr. Berkó Attila, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, dr. Bodor Brigitta Tímea, a Kunszentmártoni Járási Hivatal vezetője, Fehér Petra, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat alelnöke, Kovács Imre alezredes, a MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezredének ezredparancsnok helyettese, Wenner-Várkonyi Attila polgármester, Fazekas János alpolgármester, dr. Hoffmann Zsolt jegyző, a meghívott képviselők, önkormányzati intézmények munkatársai.

DSC_7261

 

„A világ megismerte népünk küzdeni akarását, miközben olyan önzetlen emberek határozták meg nemzetünk sorsát, mint gróf Széchenyi István és olyan vezetők mutattak példát, mint Kossuth Lajos. Támogatták, összetartották és, ha kellett lelkesítették a magyarok millióit. A fegyveres harc elbukott ugyan, de a felkelők megnyerték a szabadságot. Hazánk maga mögött hagyta a feudalizmust, megalkotta a modern Magyarország alapjait és bebizonyította, hogy képes az összefogásra és arra, hogy önálló nemzetté váljon.” – kezdte gondolait Czakó Gabriella, a rendezvény moderátora.

A MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezrede díszőrséget adott az ünnepségen. Az ünnepi beszédet Ollé Roland önkéntes műveleti tartalékos őrnagy úr mondta. Szavait áthatotta a hazaszeretet és az emlékezés fontossága.

DSC_7252

„Tartsátok tiszteletbe e napot, melyen a nép a szava először beszélt. Március 15-t írjátok fel szívetekbe és ne felejtsétek: a magyar nemzet szabadsága e naptól kezdődik.” – kezdte Jókai Mór örök érvényű gondolatával Ollé Roland. Melyet így folytatott: „A költőnek igaza van, mert március idusa szerte a világon a magyarság legnemzetibb ünnepe. Egy olyan ünnep, mely a magyarság történelmében egy hosszabb folyamat csúcspontja, a magyar parlamentáris Magyarország, a nemzeti függetlenség megszületésének napja, melyen minden magyar önként tűzi fel, tiszta szívvel szíve fölé a nemzeti kokárdát. Piros - fehér - zöld. Erő-nemzeti hűség-kitartó remény, a magyarok összetartó ereje. Mai jelenünk számára a forradalom minden egyes eseménye, minden egyes pillanata, minden egyes történelmi személyisége és az ő tetteik, tanúságot közvetítenek. Kunszentmártonban az emlékművek mellett, az itt élők emlékezete is őrzi az 1848-1849-es forradalom emlékét. A haza szeretete, a múlt iránti tisztelet szólított minket egybe. A szívünk felett viselt piros-fehér-zöld kokárdák egységbe kovácsolnak minket. Március 15-e, a nemzetet és a hazát jelenti számunkra.

DSC_7360

A Kunszentmártoni Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 4. osztályos tanulóinak lélekemelő előadása a délután fénypontja volt. A színvonalas műsor felkészítő pedagógusai: Pintérné Szaszkó Gabriella, Kissné Lele Tünde, valamint Hegedűsné Pásztor Krisztina tanítónők. Köszönjük az emlékezetes előadást a gyermekeknek és felkészítőiknek egyaránt.

DSC_7449

Az emlékezők a Díszteremben tartott ünnepséget követően a Széchenyi, a Bémer László és a Kossuth emléktáblánál, továbbá az egykori Honvéd kórháznál, a Deák Ferenc úti iskolánál, koszorúzással rótták le tiszteletüket az áldozatok előtt.

A koszorúzást a Szent Márton Lovas Egyesület felvonulása és Kiss Tamás eufóriumon megszólaló indulója tette még felemelőbbé. A helyszínt a Kunszentmártoni Rendőrkapitányság és a Kunszentmártoni Városi Polgárőr Egyesület biztosította.

Kunszentmárton méltó módon emlékezett, nemzeti ünnepünk március 15-e, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulójára.

 

Herczeg Renáta

DSC_7303

 

A hozzászólások nem engedélyezettek!