Rajziskolai farsang és télbúcsúztató

Rajziskolai farsang és télbúcsúztató

A Kunszentmártoni Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola „Mesés karnevál” címmel tartotta idei farsangi rendezvényét és télbúcsúztatóját. Az esemény a Rajziskola új helyszínén, a Széchenyi lakótelepi iskolaépület igényesen kialakított épületrészében zajlott.

Bíróné Nagy Judit igazgató-helyettes először közös mesehallgatásra invitálta a közönséget. A mese Ugrai Áron, 3.c osztályos tanuló színvonalas előadásában hangzott el, majd a „mese-moziban” további történeteket hallgathattak és láthattak az érdeklődők. A program keretein belül a gyerekek óriási meseképet alkottak, jégkirálynőként fényképezkedtek, közben a javasasszonytól és a javasembertől megtudhatták a jövő titkait. Eddigi munkáikból kiállítással kedveskedtek, mely hűen tükrözi elmélyült alkotói lényüket, tehetségüket.

Ebben a tanévben a mesék világában kalandoztak a diákok, Molnár Adrienn és Tóth-Kiss Györgyi tanárnők irányításával. A jelmezes felvonuláson mesebeli lényeket személyesítettek meg: jégkirálynők, jégkirályok, télkirályok, tavasztündérek, boszorkányok, varázslók, ördögök mutatkoznak be, majd megelevenedett a kék madár. Kedvelt filmjeik a 101 kiskutya, Alíz csodaországban és Hófehérke történetének felidézésével, ellentétek tükrözésével is színre léptek. Bemutatkozott Szörnyella, a rabló és a dalmaták, a vörös és a fehér királynő a Kalapossal, Hófehérke és a gonosz mostoha, végül megérkeztek a hírhedt kalózok.

Molnár Adrienn és Tóth-Kiss Györgyi tanárnők már diákként is részt vettek a rajziskolai farsangokon, de ma már a szervezés, és a lebonyolítás a fő feladatuk. Fontosnak tartják, hogy egy-egy különálló rajziskolai rendezvény során az alapfokú művészeti iskola bemutatkozhat a város, és az idelátogatók számára. Mindezek mellett hagyományőrző, és kapcsolatépítő szerepe van a télbúcsúztató farsangolásnak. A gyerekek ezt az eseményt mindig nagyon várják, mivel foglalkozásokon vehetnek részt, és a saját készítésű jelmezeiket mutathatják be szüleiknek. Ez az az időszak, amikor kiléphetnek a komfortzónából. A rendezvényen a szülők rendszeresen segítenek a program sikeres megvalósításában, amelyért nagyon hálásak a szervezők.

A jelmezek minden évben illeszkednek az éves munkaterv tematikájához, ez a tanév elején kerül meghatározásra. A témát gyermekközpontú, és jól feldolgozható egyéni és csoportos feladatok sorozatian keresztül dolgozzák fel. Arra törekszenek, hogy az előző évhez képest újabbat találjanak ki. A farsangi rendezvényeken legemlékezetesebbek a tánccal színesített fellépések, hiszen igazi show jelenik meg ilyenkor a színpadon.

A maskarák elkészítése változatos. Az újrahasznosítás mellett szerepet kap a dekorációs elemek rajzolása, színezése, nyírása, ragasztása. A gyerekek szeretik a papírmasé technikát, drótvázat hajlítanak, parókát készítenek fonalból. Végül arcfestékkel varázsolnak sminket az arcokra. Minden évben egy csoporthoz hozzáöltözve, sajátkészítésű jelmezbe bújnak a pedagógusok is. Kedvelik az egyszerű, de mutatós kosztümöket.

A jelmezes bemutatót a hagyományokhoz híven minden alkalommal zajos felvonulás követi. Ez évben a sokadalom Makra András ceremóniamester vezetésével haladt végig a lakótelepen, majd a szánkódombon a hideget, a sötétséget és a telet jelképező kiszebáb elégetésével végleg elbúcsúztatták a telet.

 

Czakó Gabriella

A Télbúcsúztatón készült képek az alábbi linken megtekinthetőek. 

 

A hozzászólások nem engedélyezettek!