Felhívás a közterületek tisztántartására

Felhívás a közterületek tisztántartására

Tisztelt Ingatlantulajdonosok, ingatlanhasználók!

 

A tavasz beköszöntével a ház körüli, kerti tennivalók mellett az ingatlanainkkal határos közterület (zöldterület) gondozása is szükségessé válik.

Lakókörnyezetünk tisztántartásának érdekében Kunszentmárton Város Önkormányzata Képviselő-testületének a település környezetvédelméről és a parlagfű, valamint más allergén gyomnövények irtásáról és visszaszorításáról szóló 25/2015.(X.30.) önkormányzati rendeletében foglaltaknak megfelelően a kérem, hogy a szükséges munkálatokat (zöldterület gondozás, hulladék- és gyommentesítés, fák és cserjék nyírása-metszése, csapadék elvezető árkok tisztítása, stb) mindenki rendszeresen végezze el.

A közterületek, a beépített és beépítetlen ingatlanok, az elhanyagolt területek rendjét a jegyző hivatalból ellenőrzi, jogellenes magatartás tanúsítása esetén az ingatlanhasználó ellen hatósági eljárást indít. A hivatalból induló helyszíni ellenőrzéseket, amelyeket az ingatlanhasználó előzetes értesítés nélkül folytat le a hatóság - a közterület-felügyelő, vagy a jegyző által kijelölt ügyintéző végzi.

A helyszíni ellenőrzés keretében, amennyiben a hatóság jogsértést tapasztal az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL törvény szerint (továbbiakban Ákr.) hivatalból eljárást indít, a kötelezettet (ingatlanhasználót / ingatlantulajdonost) határozattal figyelmezteti és megfelelő határidő kitűzése mellett kötelezi a jogsértő állapot megszüntetésére (pl. kötelezi az ingatlana előtti úttestig terjedő legfeljebb 10 m-es zöldsáv tisztántartására, hulladék- és gyommentesítésére).

Az önkéntes teljesítésre nyitva álló határidő leteltét követően a véglegessé vált kötelezésről szóló határozat végrehajtását a hatóság helyszín szemle keretében leellenőrzi.

Amennyiben a kötelezett a teljesítést elmulasztotta (és igazolási kérelemmel, vagy előzetesen póthatáridő adása iránti kérelemmel sem élt) úgy a hatóság (5.000.- 150.000.- Ft-ig terjedő összegű) közigazgatási bírság kiszabása mellett a elrendeli a kötelezett terhére (költségére) történő végrehajtási cselekmény foganatosítását, azaz a költségeket megelőlegezve a hatóság maga rendeli meg pl. a kaszálási, gyommentesítési munkák elvégzését, azzal hogy ennek költségét a kötelezettnek meg kell fizetnie.

Amennyiben a közigazgatási bírság / végrehajtási cselekmény kötelezett terhére történő elrendeléséről szóló döntés véglegessé vált, a közigazgatási bírság illetve a végrehajtási cselekmény költségét a kötelezett nem fizeti meg úgy az Ákr. és a bírósági végrehajtási eljárásról szóló törvény rendelkezései alapján jegyző gondoskodik annak adók módjára történő behajtásáról.

Kérjük, hogy a saját ingatlana előtt Ön is tegyen eleget kötelességének!
Ügyeljünk városunk közterületeinek tisztaságára, rendezettségére, környezetünk védelmére!

 

Dr. Hoffmann Zsolt

jegyző

A hozzászólások nem engedélyezettek!