I. „Körös-körül” Kistérségi Népdaléneklési Verseny

I. „Körös-körül” Kistérségi Népdaléneklési Verseny

 

A Kunszentmártoni Alapfokú Művészeti Iskola 2019. április 16-án rendezte meg első saját versenyét, az I. „Körös-körül” Kistérségi Népdaléneklési Versenyt, amelyre helyi és környékbeli települések tanulóit vártuk. Szép számban jelentkeztek Öcsödről, Tiszaföldvárról, Csépáról, Cserkeszőlőből és természetesen a Kunszentmártoni Zeneiskolából.

A verseny 9 órakor megnyitóval és polgármesteri köszöntővel kezdődött a Városi Könyvtár emeleti termében. A 28 jelentkező szóló és kisegyüttes kategóriában nevezhetett. Az elhangzott  24 produkciót szakmai zsűri értékelte, melynek tagjai:

Eszteró Ibolya: a Népművészet Ifjú Mestere Díjas népzenész, a kunszentmártoni táncházak állandó résztvevője, számos népi zenekar nagybőgőse

Juhászné Antal Gabriella: ének-zene, népzene szakos pedagógus, Szurmay Ernő-díjas, a Szakajtó Népzenei Egyesület elnöke

Balla Tibor: citeramuzsikája, mint nemzeti érték felvételt nyert a Jász-Nagykun- Szolnok Megyei Értéktárba. Többszörös Arany Páva-díjas és Vass Lajos-díjas népzenész.

A versenyt követően finom ebédet fogyaszthattak el a versenyzők a Magyaros Csárda jóvoltából, a Sportcsarnok klubhelységében. Amíg a zsűri visszavonult, hogy meghozza döntését, a versenyzőknek és kísérőiknek a Zeneiskola tanárai, Makra András vezetésével, népi játékokat és dalokat tanítottak, melyeket a 14 órakor kezdődő Gálaműsoron előadtak, a zsűri hangszeres kíséretével.

Alapelvünk volt a szervezés során, hogy ne helyezéseket, hanem minősítéseket kapjanak a gyerekek, nem a rangsor, hanem az élményszerzés volt a fő szempont. Így erről a versenyről mindenki úgy ment haza, hogy kapott valamit. A Kiemelt Arany, Arany és Ezüst minősítéseken túl Különdíjakat is kaptak a versenyzők. A zsűri mindenkit egyenként értékelt egy-egy bíztató szóval, gondolattal. Ezeken túl pedig értékes könyveket és „Zeneiskolás” logóval ellátott ajándéktárgyakat is kiosztottunk.

Az egész napos program a Bartók Béla teremben megrendezett Táncházzal zárult.

A Zeneiskola hagyományteremtő szándékkal rendezte meg a versenyt, bízunk abban, hogy jövőre is szép számmal jelentkeznek majd a tanulók! Találkozzunk a II. „Körös-körül” Kistérségi Népdaléneklési Versenyen 2020. április 7-én!

Köszönettel tartozunk minden segítőnek, támogatónak, a Zeneiskola dolgozóinak, hogy segítették a rendezvény létrejöttét és lebonyolítását! Külön köszönjük Wenner-Várkonyi Attila Polgármester Úrnak, Gácsiné Bozsik Magdolna Képviselő asszonynak az anyagi támogatást, köszönjük a Pap(p)írboltnak és a Talmácsi Cukrászdának a felajánlásokat és a Városi Könyvtár és a Sportcsarnok dolgozóinak, hogy biztosították a helyszínt és segítették a rendezvényünk sikeres lebonyolítását!

 

Bahil-Csomán Éva ig.

Cseh-Niczky Nikolett igh.

A verseny képei az alábbi linken megtekinthetőek!

 

A hozzászólások nem engedélyezettek!