Binder Ottó emlékkonferencia Kunszentmártonban

Binder Ottó emlékkonferencia Kunszentmártonban

A Magyar Olimpiai Akadémia (MOA) kunszentmártoni tagszervezete, a Binder Ottó Olimpiai Baráti Kör, 2019. május 18-án emlékkonferenciát szervezett Binder Ottó tábornok úr emlékére, születése 130. évfordulója alkalmából Kunszentmártonban, amelyre a József Attila Városi Könyvtár emeleti előadótermében került sor.

A konferencia keretében igyekeztünk a tábornok úr életére, katonai pályafutására és különösen a magyar lóversenysportban elért kimagasló teljesítményére vonatkozó, jelenleg rendelkezésünkre álló legteljesebb ismereti anyagot bemutatni a konferenciát jelenlétével megtisztelő hallgatóságnak. Sajnálatos tényként jelentkezett az a körülmény, hogy a katonai szerepvállalását ismertető előadó, Szakály Sándor professzor úr, a VERITAS Történetkutató Intézet nagy tekintélyű igazgatója egészségi állapota folytán a konferencián nem tudott résztvenni, s így e sorok írója adta elő a vonatkozó élettörténeti részt is.

Mivel a konferencia városunk török utáni újratelepítésének 300. évfordulójának évében került megrendezésre, a bevezető előadás is témájában erre a kiemelkedően fontos helytörténeti eseményre emlékezéssel indult a legfontosabb várostörténeti fordulópontok felidézésével, majd a tábornok úr ismert származása révén az erdélyi szászok történetének hasonlóan fontos sarokpontjainak felidézésével a több száz éves múltra visszatekintő nagytekintélyű erdélyi szász patrícius családokból származó Binder Ottó életkezdésének éveivel folytatódott a családi visszaemlékezés adatai alapján. A katonai pályafutás ismert történéseinek taglalását követően a városunkba történő kitelepítés köztudatban még élő néhány részlete és a halálának körülményeihez kapcsolódó adatok ismertetésével zárult a méltatlanul tragikusan végződő életpálya bemutatása e sorok írója részéről. Városunk helytörténete szempontjából két fontos, mára úgyszólván ismeretlen további adalék is elhangzott ezt követően: a két háború közötti legjobb úrlovas mellett az 1935 és 1943 közötti időszak legjobb, apai ágon ugyancsak erdélyi származású úrlovasnője: nagybaczoni Keresztes Erzsébet ugyancsak ide volt kitelepítve, de 1953. után visszakerülhetett Budapestre. A másik: 1894-ben Kunszentmártonban született Waltner Berta, aki fényképészként kizárólag a lovakra és a lovasversenyekre specializálódott az 1920 utáni évtizedekben és bemutatásra került egy, e sorok írójának birtokában lévő képe is, mint a szülőhelyén őrzött egyetlen eredeti fényképe.1956 után disszidált és  1993-ban, 99 éves korában halt meg  Ausztráliában.

Ezen bevezető előadást követően a konferencia legfontosabb előadójának, dr. Hecker Walter egyetemi magántanár úrnak (Budakeszi) a Magyar Lovas Szövetség korábbi alelnökének vetítéssel egybekötött, nagy érdeklődéssel kísért előadása hangzott el, amely a nagyon jól megválogatott képek alapján közelebb hozta a mához Binder Ottó egyedülálló lovas képességeinek látható bizonyítékait. Ezt követően a szakértő hallgatóság részéről hozzászólások következtek, amelyek sorát Dallos Gyula négyszeres olimpikon (Dunakeszi), a Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításának és végrehajtásának koordinálására kinevezett miniszteri biztos úr nyitott meg, akinek külön is nyomatékosan köszönjük, hogy aznapi programjai közül városunk rendezvényét tisztelte meg jelenlétével, majd ezt követte Száraz György úrnak, a Magyar Lovaregylet elnökének (Dunakeszi) a konferenciához intézett levelének ismertetése Cseri Dávid úr (Győr), elismerten nagytehetségű fiatal szakíró részéről. Felszólalt továbbá Babochay György úr (Budapest), korábbi neves versenybíró, Jász-Nagykun-Szolnok megye lovastörténetének monográfusa (2013), a sárvári Nádasdy hagyományőrző huszárezred egyesület elnöke, dr. Gaál Szabolcs neves lovas szakíró úr (Budapest), Pintér István kiváló történész úr (Hódmezővásárhely), valamint Nagy Géza agrármérnök (Szolnok), korábbi aktív lovas is. A lovas szaktekintélyek közül jelen volt még Váczi Ernő agrármérnök (Budapest), a Fogathajtó Szakág korábbi sikerkapitánya, az Életfa Emlékplakett ezüst fokozatának (állami kitüntetés) birtokosa is. A Magyar Olimpiai Akadémiát Dr. Hencsei Pál, nyug. egyetemi tanár,sporttörténész, a MOA Tanácsának tagja képviselte, az olimpiai baráti körök részéről jelen voltak Gazdag József úr, a Kelet-magyarországi OBK-k koordinátora,a tiszavasvári OBKEgyesület elnöke és Magyar László úr, az 1992-ben alapított, példaértékű Ceglédi Sportmúzeum gyűjteményvezetője, valamint Sárközi György, Szánthó Ferenc, Dr. Cseuz Imre, Bognár György, Tasnádi Balázs urak és Jusztin Erika úrhölgy a kunszentmártoni OBK részéről. Az érdeklődő hallgatóság tagjai közül kiemelem dr. Dósa György budapesti ügyvéd urat, a kripta jelenlegi használóinak képviselőjét, Tóthné Gácsi Anna művésztanárnőt, Horváth István igazgató urat és Szabó Tamás urat, a városi gyűjtőklub vezetőjét.

A hozzászólások végén váratlan meglepetésként megjelent Elias Petrou úr, az egyik még élő Binder unoka sógora az élettárásával, akik a koszorúzásokon is részt vettek. A hozzászólásokat követően az e célra veretett emlékérmek kerültek átadásra, majd a Sportcsarnok előterében 2009-ben felállított Olimpikonok Falánál Szotyori Nagy Kristóf, a Magyar Lovassportszövetség Díjugrató Szakág elnöke emlékezett Binder Ottó tábornok úrra, majd a Sportcsarnok első és második igazgatója: Szánthó Ferenc és Sárközi György urak, mint az OBK tagjai helyeztek el babérkoszorút a tábornok úr emléktáblájánál. A Felső Temetőben lévő sírjánál Babochay György úr mondott beszédet és koszorúzott e sorok írójával és itt rótta le kegyeletét a MOA is a dr. Hencsei Pál úr által elhelyezett szép koszorúval. A koszorúzás fontos mozzanata volt a sírnál a Szent Márton Lovasklub két lovasának, Hegedűs Balázsnak és Hegedűs Rékának szimbolikus lovas tisztelgése, valamint Kiss Tamás úrnak a Kunszentmártoni Fúvós Zenekar karmesterének kürtön való közreműködése.

A konferencia zárásaként a koszorúzást követően a Sportcsarnokban fogadás következett, majd akinek még volt ideje, a Tiszakürti Arborétumban Tálas László igazgató úr vezetésével egy rövidebb arborétumi túrán és borkóstoláson vett részt a gyönyörű természeti környezetben.

A konferencia alkalmából a MOB, a MOA és a Binder Ottó OBK közös kiadványt jelentetett meg a tábornok úr pályafutásáról, e sorok írójának összeállításában, amelyet illetően ezúton is tiszteletteljes köszönetünket fejezzük ki Kulcsár Krisztián úrnak, a MOB elnökének és Győr Béla alezredes úrnak, a MOA főtitkárának. Kiadásra kerültek továbbá emléklevelezőlapok és emléklapok is.

A konferencia megrendezéséhez nyújtott anyagi támogatásért, valamint minden más rendezéssel kapcsolatos segítségért tiszteletteljes köszönetet mondunk Fehér Petra JNK-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnök asszonyának, dr. Szabó Lucia Mária fogszakorvos főorvosnőnek, Imrei István tanácsnok úrnak és Wenner-Várkonyi Attila polgármester úrnak, továbbá Sárközi György, Tasnádi Balázs és Kéki Zoltán uraknak, Jusztin Erika úrhölgynek, az Iprai Park Kft. dolgozóinak. Ugyancsak köszönetet mondunk ezúton a konferencia eseményeit megörökítő Rácz István fényképész úrnak (Békésszentandrás) és a Körös 7 TV stábjának (Szarvas), valamint Mucsi Ferenc kerámikus úrnak és Papp Geregelyné virágkötő hölgynek és Herceg László könyvtár igazgató úrnak.

Értékelve az emlékkonferencia verőfényes napjának eseményeit, megállapíthatjuk, hogy hasonló rangú lovasünnep még nem volt városunkban, s amely így méltó volt Binder Ottó tábornok úr emlékéhez.

 

Dr. Szabó János és Sárközi György

szervezők

Binder Ottó Olimpiai Baráti Kör Kunszentmárton

DSC_6418

 

A hozzászólások nem engedélyezettek!