Interjú Réz Lászlóval, Kunszentmárton egykori polgármesterével

Interjú Réz Lászlóval, Kunszentmárton egykori polgármesterével

Réz Lászlóval, Kunszentmárton első szabadon választott polgármesterével beszélgettem otthonában, a gyermekkoráról meghatározó élményeiről, tapasztalatairól, melyek az életét alapjaiban meghatározták.

- Mesélne családi gyökereiről?
- Gazdálkodó család egyetlen gyermekeként születtem 1934-ben. Szüleim 1933-ban szerettek egymásba. Édesanyám Cibakházáról, míg édesapám Nagyváradról származott. Édesanyám tanítóképzőt, édesapám Gazdasági Agrárakadémiát végzett, majd Kunszentmártonban mintagazdaságot alakított ki, melyhez a hadiállapotok idején is foggal-körömmel ragaszkodott. A szülői házból hozott minta végigkíséri az életemet. Egyszerűség, türelem és empátia. A háború és az 1956-os forradalom megélése, a puskapor, a bizonytalanság mind meghatározták az életem további alakulását.

- Hol töltötte iskolás éveit?
-Az elemi iskolát Kunszentmártonban végeztem, Hódmezővásárhelyen érettségiztem. Gyermekkori élményeim alapján örömmel végeztem volna el a Kertészeti Főiskolát, de az élet más irányba sodort. 1957-ben, leszerelésemet követően Örkénybe jelentkeztem az érettségizetteknek szervezett mezőgazdasági gépszerelő tanfolyamra. Egy éven át gépállomáson is dolgoztam. mely után tíz év telt el, mikor újra iskolapadba ültem.

- Idén ötven éve, hogy diplomáját megszerezte. Ez alkalomból az iskola arany díszoklevelet adományozott Laci bácsi részére.
-Felnőtt koromban is fontosnak éreztem az élethosszig tartó tanulást. A mezőgazdasági gépészmérnöki képesítésemet 1969-ben szereztem, majd levelező tagozaton 1977-ben gazdasági szakmérnöki diplomát kaptam. A Műegyetem mérnök-tanári szakát is elvégeztem, hogy a felnövekvő nemzedék számára a lehető legteljesebb szaktudást adhassam át, hiszen ezekben az években a helyi szakmunkásképző intézet pedagógusa voltam. Munkám során az órákra való maximális felkészülés mellett az emberi kapcsolatok kiemelkedő szerepet töltöttek be.

- A pedagóguspálya és a közéletben való részvétel előtt milyen munkahelyeken dolgozott?
- Az EMAG budapesti gyárában lakatos, esztergályos, minőségi ellenőrként dolgoztam hosszú éveken át. A Kunszentmártoni Állami Gazdaságban, illetve a Körösmenti Tsz-ben műszaki vezető pozíciót töltöttem be. 1990-ben Kunszentmárton Város polgármesterének
választottak. A választást követően igyekeztem az elvárásoknak megfelelni, a legfőbb feladatomnak a békés szándékot, a kiegyensúlyozottságra való törekvést tekintettem. A város fejlődését szem előtt tartva elősegítettem a gázvezeték kiépítését a városban, a telefonhálózat bővítését szorgalmaztam, az utak és a régi Körös-híd felújítását, a szakrendelő bővítését, az országzászló megépítését, az első világháborús emléktábla felújítását, a második világháborús emléktábla elkészítését, a hősök neveinek felkutatását. Hálás vagyok, hogy a több, mint húsz éve megkötött testvérvárosi megállapodás virágzik,Teterow és Csíkszentmárton városokkal, és egyre több fiatalnak nyújt lehetőséget
más kultúrákat megismerni. 1994-ben, a ciklus végén nyugdíjba vonultam. Aktívan már nem vettem részt a közéletben.

- Mivel tölti azóta nyugdíjas napjait?
- A természet, az erdő az életem részét képezte gyermekkorom óta. A mai napig aktívan tevékenykedem. A lekvárkészítés fortélyait megismertem. A kertben lévő gyümölcsöket lekvárként, szörpként és pálinka alapanyagként hasznosítom.

 

2003-ban Kunszentmárton Város Önkormányzata Pro Urbe díjat adományozott Réz Lászlónak a település fejlődésének előremozdításáért végzett tevékenység elismeréséül. Városunk életében a rendszerváltás korszakának meghatározó egyénisége volt Réz László nyugalmazott polgármester. Szerényen, becsületesen végezte dolgát, szolgálta a várost.
Kívánunk Laci bácsinak hosszú, boldog életet és jó egészséget.

 

Herczeg Renáta

A hozzászólások nem engedélyezettek!