Rózsika néni 95 éves születésnapja

Rózsika néni 95 éves születésnapja

A 95 esztendős dr. Séra Gyuláné, Rózsika nénit születésnapja alkalmából köszöntötte Kunszentmárton Város Önkormányzata nevében Wenner-Várkonyi Attila polgármester, dr. Péter Zsuzsanna aljegyző és Füzesiné Németh Margit Zsuzsanna anyakönyvvezető október 5-én, szombaton. Rózsika néni meghatódva emlékezett vissza életére, gyermekkorára, fiatal lánykorára és családjára. Édesapja 35 éven keresztül a Horváth malomban dolgozott főgépészként. A születésnapos gyermekkorát testvérével együtt a Horváth malom udvarán álló szolgálati lakásban töltötte, mely igazi
gyermekparadicsom volt. Számtalan élmény kötődik a helyszínhez: lovaglás, versenyúszás a csónakázó tóban, sok-sok önfeledt kacagás.
Az elemi és a polgári iskolát Kunszentmártonban végezte, majd Kassára jelentkezett tanítóképzőbe, melyet sajnos nem fejezhetett be, mert időközben kitört a II. világháború, és neki abba kellett hagynia a tanulmányait. A mai napig csillogó szemekkel meséli el férjével való megismerkedésük történetét. Dr. Séra Gyula jogászként Kunszentmártonba
került a járásbírósághoz bírónak, és a rokonoknál találkozott a 13 évvel fiatalabb Rózsikával. A világháború közeledtével a harcérett férfiakat behívták katonának, az akkor már vőlegény Gyula bácsi a lovas tüzérekhez került Kecskemétre. Hónapok teltek el, hogy a szerelmesek csak néhány levélváltásból tudtak egymásról. Gyula bácsi a 2. magyar hadtest felderítő tisztjeként megjárta a „doni poklot”, ahonnan a nagy orosz télben gyalog tértek haza az életben maradtak. A hazatérést követően 1943. szeptember 7-én összeházasodtak és 62 évet éltek boldog, kiegyensúlyozott házasságban. Öt gyermekük született: Erzsébet, István, Gyula, Tamás és Gábor.
Rózsika néni egész életében a családjának élt. A családi fészek megteremtése, a gyermekek felnevelése, a hétköznapi tevékenységek koordinálása töltötte ki életét. A szeretet, törődés és a fegyelem hármasának megteremtésével nevelte fel gyermekeit. Az élet hét unokával és nyolc dédunokával ajándékozta meg, kik derűt, vidámságot varázsolnak életébe. Köszönettel tartozom, hogy a majd száz év megannyi emlékébe, nehézségeibe, feledhetetlen pillanataiba, az élet igazi csodáiba kaphattam betekintést.
A 95. születésnapot szerető családja körében ünneplő Rózsika néninek kívánunk jó egészséget és sok boldogságot!

Herczeg Renáta

DSC_5996

A hozzászólások nem engedélyezettek!