Magyar Népmese Napja a Könyvtárban

Magyar Népmese Napja a Könyvtárban

 

A Magyar Népmese Napja alkalmából a Kunszentmártoni ÁMK Deák Ferenc utcai Óvodai Egységének és a Kunszentmártoni ÁMK József Attila Könyvtári Intézményegységének az összefogásával egy közös rendezvény valósult meg, mely keretén belül rendkívüli zenés, mesés, verses, bábos, mozgásos emléknapot tartottunk. Az eseményen az óvoda mind az öt csoportja részt vett.

A gyermekek kedvenc magyar népmeséiket rajzolták meg, amelyekből kiállítást rendeztünk a könyvtár emeletének aulájában. Nagyon szép kivitelezésű rajzokat láthattunk. Ugyanitt kapott helyett a bábokból összeállított kiállításunk is.

 

Az emléknap meghívott vendége volt a Kunszentmártoni Zeneiskola HAT zenekara, akik Hatrongyosi kakasok c. műsorukkal színesítették rendezvényünket. A vidám dalok mellett közös népi játékokat is tanultunk a Zeneszobában.

 

A zenés előadás után a könyvtár termeiben különféle tevékenységeken vettek részt az óvodások. A Mesekuckóban könyveket nézegettek, kézműveskedtek, ill. tornáztak is a gyermekek. Könyvtárlátogatás során az ovisok kedvenc meséiket bábozták el, ill. rövid vetítésen Benedek Elek meseíróval ismertettük meg őket egy video anyag bemutatásával a Benedek Elek meseszobában.

Az Olvasókuckóban a könyvekkel és a gyermek könyvtár részeivel ismertettük meg az óvodásokat, majd hangoskönyveink közül egy mesét meg is hallgattunk.

 

A gyermekek mesés díszletek mögé bújhattak, amelyről fotókat is készítettünk.

 

Óvodapedagógusként és könyvtárosként előtérbe helyezzük a fentieken túl, a gyermekek anyanyelvi nevelését, kommunikációs készségeik fejlesztését az irodalom eszközeivel. Nem utolsó sorban fontos feladatunknak érezzük megtapasztaltatni velük a helyi- és nemzeti összetartozás érzését és ez által az identitás tudatuk erősítését.

 

Elmondható, hogy az összefogással megvalósult emléknap igazán jól sikerült, mind a gyermekek, mind a felnőttek számára egyaránt sok örömet okozott.

 

Bíró Piroska óvodapedagógus, munkaközösség vezető
és Mohácsi Bernadett könyvtáros

 

DSC_0048

DSC_0067 DSC_0070 DSC_0104 DSC_0151

A hozzászólások nem engedélyezettek!