Nyílt nap a középiskolában

NYÍLT NAP 2019. NOVEMBER 11.

Átalakul a szakképzés. Ebben a tanévben ez lett a jelszava a beiskolázásunknak, ez a mondat volt az, amit a legtöbbször hallottak tőlünk a nyolcadik osztályos diákok és szüleik a beiskolázási szülőértekezleteken és a nyílt napon.

A 2020/2021. tanévtől kezdve aki szakmát szeretne szerezni, technikumban vagy szakképző iskolában folytathatja a tanulmányait. A technikumban 5 év alatt érettségi vizsgát és technikusi oklevelet szerezhetnek a diákok, a szakképző iskolában pedig 3 év alatt OKJ-s bizonyítványt. Változik az Országos Képzési Jegyzék is, az eddigi közel 700 szakma helyett mindössze 174 szakma szerepel benne, és ezekből többnyire csak iskolarendszerű képzésben szerezhető bizonyítvány, a minimális képzési idő pedig az alapszakmák esetében 2 év.

Az egyik nagy kérdés tehát a pályaválasztás előtt álló szülők és gyermekeik számára, hogy mit válasszanak: a felsőfokú tanulmányokra felkészítő gimnáziumot, vagy a szakmát és érettségit kínáló technikumot, illetve a szakmát kínáló szakképző iskolát? A döntést tovább befolyásolhatja, hogy mindenki, aki technikumba vagy szakképző iskolába iratkozik ösztöndíjat fog kapni, valamint hogy megszűnik a kétéves érettségire való felkészítés nappali tagozaton, szakma mellett csak esti vagy levelező rendszerű képzésben szerezhető érettségi bizonyítvány.

Nyílt Napunkon és a beiskolázási szülői értekezleteken többek között ezekről a változásokról is tájékoztattuk a szülőket, pedagógusokat és diákokat, valamint bemutattuk képzési kínálatunkat.

Négyféle technikus képzést kínálunk, az oktatás (ahogy az eddig is történt) a Rákóczi u. 2. alatt zajlik:

  • ipari informatikus technikus – azoknak kínáljuk, akik érdeklődnek a gépsorokat, gyártási folyamatokat irányító számítógépek programozása iránt;
  • turisztikai technikus – ezzel a végzettséggel vendéglátásban, turisztikai központokban, utazási irodákban tudnak szervező feladatokat vállalni tanulóink;
  • pedagógia munkatárs – ők lesznek azok, akik pedagógiai asszisztensi feladatokat tudnak ellátni, pedagógusok segítői lehetnek majd;
  • logisztikai technikus – egy új ágazat iskolánkban, szállítmányozással, beszerzéssel ismerkednek itt a tanulók, majd ezek szervezésével foglalkozhatnak az oklevél megszerzése után.

Szakképző iskolai képzésben ötféle képzést kínálunk, ezek oktatása a Kossuth u. 37. alatt történik. A hagyományos szakmai képzéseink:

  • kereskedelmi értékesítő – az eladó szakma új megnevezése
  • kőműves
  • gépi és CNC-forgácsoló
  • épület- és szerkezetlakatos
  • mezőgazdasági gépész

Ebben a képzési típusban OKJ-bizonyítvánnyal hagyják el a diákok intézményünket.

A Nyílt Nap során arra volt lehetőségük a hozzánk látogató diákoknak, hogy 3-3 foglalkozás keretében ismerkedjenek a fenti képzési formákkal. Bízunk abban, hogy sokuk számára tudtunk érdekességet mutatni, és sokan lesznek itt nálunk a júniusi beiratkozáson!

Dr. Právetzné Vincze Judit

megnyito nemet nemet2 onismeret

angol óra foglalkozások komuves

A hozzászólások nem engedélyezettek!