Könyvbemutató és kiállításmegnyitó a 300 év jegyében

Könyvbemutató és kiállításmegnyitó a 300 év jegyében

 

A közelmúltban számos tudományos és kulturális program valósult meg a múzeum szervezésében. November első hetében a kétnapos Jászkunság Kutatása konferenciára invitáltuk az érdeklődőket, majd november 15-én egy ünnepélyes kiállítás megnyitó és könyvbemutató miatt telt meg a Látványtár közösségi terme.  

A Kunszentmárton Város Önkormányzatának támogatásával megjelent „Egy jász település a Nagykunságban” című kötet 15 értékes tanulmányban foglalja össze a város 18. századi történetét. A dr. Barna Gábor által mentorált és szerkesztett könyvet, valamint a 300 év öröksége című időszaki tárlatot dr. Marjanucz László a történelemtudomány kandidátusa mutatta be a közönségnek, kiemelve a kötet hiánypótló érdemeit, a kiállítás érdekesebb elemeit.

Kunszentmárton sajátos történelmi gyökerekkel rendelkezik, hiszen a jász és a kun örökség egyaránt megtalálható múltjában. Ennek ma is fellelhető szimbóluma a római katolikus nagytemplom bejárata felett látható nagykun címer és a jászkürt ábrázolása. A jászok összetartozásának fontos eleme a Jászok Egyesületének tevékenysége. Erről, és a jász identitás fontosságáról dr. Dobos László az egyesület elnöke beszélt a hallgatóságnak, majd dr. Barna Gábor a Kunszövetség munkájáról tartott ismertetést. A programot Cseh-Nitzky Nikolett és Cseh András zenei produkciója színesítette.

A rendezvény zárásaként a vendégek megtekinthették a jász újjátelepítés harmadik centenáriumának tiszteletére készített kiállítást, amely a TOP 5.3.1-16-JN1-2017-00004 számú „Helyi identitás és kohézió erősítése a Kunszentmártoni járásban” című pályázat támogatásával valósulhatott meg.

Az „Egy Jász település a Nagykunságban” című könyv 6000 Ft-os áron megvásárolható a múzeumban, amely nagyszerű karácsonyi ajándék a város múltja iránt érdeklődők számára. Az előfizetők a Szent Márton Plébánia Információs Pontján vehetik át példányaikat.

 

Hegedűs Krisztián

Az esemény képei az alábbi linken megtekinthetőek!

A hozzászólások nem engedélyezettek!