Mi és a világ – KÉSZ-esték

„Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre”

Mi és a világ – KÉSZ-esték

Január közepén  három  keresztény felekezet tagjai találkoztak a Szent Márton Plébánián. Forgó Miklós plébános úr - mint házigazda - más elfoglaltsága miatt nem lehetett jelen. A katolikusokat dr. Gruber László szentesi plébános képviselte, ugyancsak Szentesről érkezett az evangélikus lelkész, Veres-Ravai Réka tiszteletes asszony, a református egyház képviseletében Muzsik Tamás Tiszakürt-Tiszaföldvár református gyülekezetének lelkésze volt jelen. A találkozónak  három aktualitása volt: a rákövetkező ökumenikus imahét a keresztények egységéért, a Budapesten szeptemberben sorra kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus és a Magyar Evangélikus Egyház által a világtalálkozóval összhangban  meghirdetett úrvacsora éve.

  Szent Pál mondja: a test ugyan egy, de sok tagja van. Ahogy a test tagjai egymásra vannak utalva, úgy nekünk is egymást segítve kell élnünk  Krisztus követésében. A szentáldozás és az úrvacsora vizsgálata során a különbségek mellett nagyobb hangsúlyt kell kapnia a közös lelkületnek, amivel magunkhoz vesszük, hiszen mindannyian Krisztussal akarunk találkozni általuk. A végső számonkéréskor pedig tetteink alapján ítéltetünk meg..

   Rég volt ilyen oldott, őszinte és nyitott alkalom a KÉSZ-esték sorában, amikor előadók és a hallgatóság is nyíltan beszélt, nem a különbségeket hangsúlyozva, hanem azt keresve, ami összeköt . Megerősített bennünket, hogy nem reménytelen a keresztények egysége. Ahogy azt valaki a közönség soraiból megfogalmazta:

Az alkalom végére azt éreztem, hogy egyáltalán nem lehetetlen, hogy ez a százfelé szakadt kereszténység közös nevezőre jusson egy szép napon. Ezek a példaszerű barátságok lelkészek és papok között nagyon örvendetes és biztató dolgok. 

Hála Istennek!”

 

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus három eseményére várjuk a jelentkezéseket:

szeptember 13. nyitó szentmise a Puskás Ferenc Stadionban,

szeptember 19. szentmise a Kossuth téren, után fáklyás körmenet a Hősök terére,

szeptember 20. záró szentmise a Hősök terén.

Az előzetes regisztráció miatt február 28-ig lehet jelentkezni a Látogatóközpontban.

Kellő számú jelentkező esetén szervezetten veszünk részt az alkalmakon.

A hozzászólások nem engedélyezettek!