JOGI TIPPEK

JOGI TIPPEK

Száz forintnak ötven a fele, de mi a helyzet a régi tízezresekkel…?!
Sokan tudnak már róla, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a készpénzforgalomból a régi tízezres bankjegyeket 2019. december 31. napjával kivonták.
Tapasztalatom szerint majdnem egy hónap elteltével még mindig kerülnek elő például adásvételnél a pénztárcákból ilyen, régi típusú bankjegyek, amelyeket azonban törvényes fizetőeszközként a gazdasági forgalomban már nem lehet használni. Mindez azt jelenti, hogy pénz fizetésére irányuló kötelezettség a piaci forgalomban a 2014 előtti tízezres
bankjeggyel már nem teljesíthető. A Magyar Nemzeti Bank ezen intézkedésével a tavalyi év végére befejeződött a forint bankjegyek korszerűsítését célzó, 2014-ben kezdődött cserefolyamat.
Fontos tudni, hogy a bevonási határnapig be nem cserélt bankjegyek nem veszítik el értéküket, mert minden bank- és postafiókban három évig, a jegybankban pedig húsz évig díjmentesen beválthatók – azonos címletű ¬– törvényes fizetőeszközre.

A képek forrása:
https://www.mnb.hu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2019-evisajtokozlemenyek/lezarul-a-forint-bankjegyek-csereje-ev-vegen-az-mnb-bevonja-a-regi-10-000-forintos bankjegyeket-is

Dr. Balla Anita ügyvéd

ezres_1 ezres_2

A hozzászólások nem engedélyezettek!