Tehetséggondozó program az általános iskola alsó tagozatán

Logok-1024x180

Akr tp(cmyk) suli

Tehetséggondozó program az általános iskola alsó tagozatán

A 2015/2016-os tanév kezdetén sikerrel pályáztunk a Nemzeti Tehetség Program által meghirdetett komplex tehetséggondozó program megvalósítására. 

A „Tied a világ!” 60 órás foglalkozást 9-10 éves tanulók számára természeti, nyelvészeti, térbeli-vizuális területeken szerveztük meg, melynek során a gyermekek egész személyiségét vettük figyelembe. A műhelyfoglalkozások tartalmának megtervezésénél és megvalósításánál előtérbe helyeztük a természetes gyermeki kíváncsiságot, a szerteágazó és formálódó érdeklődést, a képességek élménybe ágyazott fejlesztését.

13%20-%20bábelőadás

A program tartalma érdeklődési körökre épült, felölelve a természettudományokat, a művészeteket és a település történetét is. A „Mesterségek régen és ma”, a „Szín-játék” és „A természet rejtelmei” témakörök foglalkozásait egymáshoz kapcsolódó projektekben valósítottuk meg. Városunk hagyományos mesterségeit ismerték meg a tanulók, kipróbálva a hozzájuk kapcsolódó tevékenységet is. Így láthatták a Talmácsi Cukrászda és a Parti Szőrme Kft. műhelyében folyó mindennapi munkát, illetve a Helytörténeti Múzeumban agyagedényt készítettek. A művészetek sorában az irodalom következett, melynek keretében a gyermekek feldolgozták a Fehérlófia című népmesét. A dramatikus játék mellett elkészítettek egy „mesegömböt” is, ráfestve a történetet. Ennek a témakörnek a keretében több lehetőséget is megragadtunk a fantázia, a kreativitás, az önkifejezés, az önismeret, az együttműködés fejlesztésére: drámapedagógiai foglalkozás, interaktív bábelőadás, valamint a csoport tagjai által vezetett verstanulás a Költészet Napján. A településünk természeti értékeinek felfedezése a régi mesterségekhez és a művészetekhez is kapcsolódott. A fotózás történetének, rejtelmeinek megismerése, ezen belül a természetfotók készítése, a digitális technika felhasználása sokrétű élményt és információt nyújtott a tanulóknak.

A program során kiléptünk az iskola falai közül. A Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum kiállításai jól ismertek a tanulóink számára, hisz gyakran megfordulnak ott tanítási órán, tanórán kívüli foglalkozáson. Az élményt a településen élő régi mesteremberek műhelyeinek, munkáinak újszerű megismerése, a ma is élő, sőt, azonos szakmában dolgozó leszármazottakkal történő megismerkedés, beszélgetés, a szűcsök, cukrászok, fazekasok, fényképészek mindennapi tevékenységének megtapasztalása jelentette. Ezúton köszönjük a múzeum munkatársainak, valamint Benke Tiborné, Hürkeczné Fazekas Mariann, Juricáné Fekete Judit, Mészáros János, Mucsi Ferenc és Talmácsi Krisztián segítő közreműködését, mellyel tartalmasabbá, színesebbé tették foglalkozásainkat.

IMG_20160512_075855

Programjaink sorában Kecskeméten a Katona József Színházban az Óz című mesejátékot néztük meg. A színház épülete, a színdarab díszletei, jelmezei, az előadásmód nagyszerű élményt nyújtott a gyerekek számára. Kiemelkedő jelentőségű volt a Föld Napjára időzített két napos mátrai tanulmányút mind a helyet mind a programot illetően. Sokrétű lehetőség nyílt az élmény- és ismeretnyújtásra a Mátra Múzeum kiállításainak megtekintésével, a kékesi tv-toronyból és a Galya-kilátóból elénk táruló panoráma megcsodálásával, a sástói Adrenalin- parkban zajló önfeledt játékkal, a Piszkéstetői Obszervatóriumban folyó különleges munka megismerésével, a hegyi túrákkal, a táborélet megtapasztalásával.

13076955_946377248811759_5395106331511009523_n

A tehetséggondozó program foglalkozásait Bíró Istvánné, Kovács Mariann, Pintérné Szaszkó Gabriella és Tóthné Birgés Emese szervezte és vezette.

Bíró Istvánné

A Tehetséggondozó program további képei az alábbi linken elérhetőek!

A hozzászólások nem engedélyezettek!