Magyarok Kenyere és Szent István Nap Kunszentmártonban

Magyarok Kenyere Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendezvény és Szent István Nap Kunszentmártonban

Államalapításunk, Szent István ünnepe és a Magyarok Kenyere Jász-Nagykun-Szolnok megye rendezvénye zajlott augusztus 20-án Kunszentmártonban. A nagyszabású eseményt Kunszentmárton Város Önkormányzata és a Kunszentmártoni Gazdakör egymással karöltve szervezte.

Az ünneplő közönséget a díszruhába öltözött Napsólyom Baranta Egyesület és Nagy Csaba tárogató művész fogadta szívhez szóló dallamokkal a Római Katolikus Nagytemplom előtt.  Az ünnepi misét Kalaman János kunszentmártoni plébános celebrálta. Prédikációjában Szent István királyunk történelmi jelentőségű tettét méltatta, hiszen ő volt, aki letette a keresztény Magyarország alapjait, és ez volt az az örökség, amely megtartotta nemzetünket. Ezzel példát helyezett elénk, ami abban erősít meg mindenkit, hogy olyan életet éljen, amely értékeket hordoz magában és biztos alapot nyújt utódainknak.

A rendezvény Kunszentmárton főterén folytatódott, ahová a Napsólyom Baranta Egyesület ostormenetben vezette be a vendégeket. Wenner-Várkonyi Attila polgármester úr köszöntője után, ünnepi beszédet mondott Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az összefogás erejét hangsúlyozva. Nagy öröm, hogy országosan 450 tonna búza gyűlt össze a felajánlásokból, melyből a határon túli magyar rászorulók és az országban élő hátrányos helyzetűek fognak részesülni. Jász-Nagykun-Szolnok megyében 42 településről 400 fő ajánlotta fel búzatermésének egy részét, így gyűlt össze megyénkben 87,5 tonna búza, ami kiemelkedő mennyiségnek számít. Az összegyűjtött búza megszentelése és a kenyérszentelés következett, majd Kunszentmárton fennállásának 800. évfordulóját szimbolizálva 800 cipó került kiosztásra.  A jelképes kenyérsütő lapátot az elmúlt évben Wenner-Várkonyi Attila Jászapáti polgármesterétől vette át és most továbbadta Kisújszállás első emberének, ezzel átadva a rendezvény szervezésének jogát.  A megemlékezésen sor került kitüntetések átadására is. Elismerő oklevélben részesült Kunszentmárton Város Önkormányzata és a Kunszentmártoni Gazdakör a szervező munkáért, és hosszú időn át Kunszentmártonért végzett munkájáért Balla István, Imrei István, Kardos Elek, Kovács Szilveszter és Óberna István. Az ünnep fényét emelte, hogy Kunszentmárton 4 testvértelepülésének delegációi is jelen voltak. Erdélyből Csíkszentmárton, Németországból Teterow, Lengyelországból Stryszawa és Kárpátaljáról Verbőc, Feketepatak képviseltette magát. A Kunszentmártoni Gazdakör meghívására Erdélyből Kápolnásfalu vett részt a rendezvényen.

Egész nap programokkal, árusokkal, büfével várták a város apraja-nagyját és a városba látogatókat. Reggel 9 órától lehetőség volt a Hagyományőrző Egyesület kiállításának megtekintésére a Római Katolikus Nagytemplom tér felőli oldalán. A templom és a templomtorony látogatása mellett délután a Helytörténeti Múzeum is bekapcsolódott a város értékeinek bemutatásába. Kézműves foglalkozás várta a fiatalabb közönséget a park területén, a Körös-parton pedig lovagolhattak, hajózhattak és íjászkodhattak a látogatók. Hintós-lovas kocsikázásra is sor került, hogy a vidékiek és a külföldi vendégek jobban megismerhessék városunkat.

A programok között szerepelt tűzoltósági bemutató, és közben a színpadon zenészek léptek fel. A Kunszentmártoni Hagyományőrző és Nyugdíjas Egyesület Dalköre indította a zenés műsort, céljuk a hagyomány megőrzése és továbbadása. Népzenészeink közül Szűcs Miklós zenekarával és Balla Tibor Vass Lajos díjas művész, a könnyedebb műfajok képviselői közül pedig Csocsesz és Karcagi Nagy Zoltán szórakoztatta a vendégeket. A továbbiakban a Dalma Dance Klub és a Napsólyom Baranta Egyesület vidám előadásai színesítették a programot, majd a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Művészeti Díjjal kitüntetett Kunszentmártoni Fúvószenekar koncertje zárta a délutáni napirendet.

Az este folyamán Várhegyi-Lucas Palmira a Rising Star 2015-ös műsorának győztese sok ismert dalon keresztül csillogtatta meg tehetségét élőben is Kunszentmárton közönsége előtt. Végül a Szent Márton Társulat „Ajándék Városunknak”című előadása következett. Nevükhöz számos operett est, slágeres előadás és feldolgozás fűződik. Az ünneplést a 22:00 órakor kezdődő tűzijáték zárta le, ezután fergeteges utcabál vette kezdetét.

A rendezők köszönetet mondanak a támogatóknak:

Mezőmag Kft. – Békésszentandrás, Hubai Imre – Karcag, Hubai Imre Csaba, Hubai Imre Csabáné – Karcag, Bihari György – Karcag, Karcagi Agro Kft., Karcagi Nagykun Gazdakör, Natúr Agro Kft. – Budapest, Timac Agro Kft. – Budapest, Agroforte Kft. - Újlengyel, Győri Imre – Cserkeszőlő, Kapos Baranta Egyesület – Kaposvár, Napsólyom Baranta Egyesület – Kunszentmárton, 3A Takarékszövetkezete - Kunszentmárton, Benke Tibor és családja - Kunszentmárton, Pásztorné Réz Márta - Kunszentmárton, Oberna István és családja - Kunszentmárton, Kovács Szilveszter - Kunszentmárton, Imrei István – Kunszentmárton, Kiss Pál – Kunszentmárton, Dr. Pálfi Tibor – Kunszentmárton, Láziné Ecsédi Magdolna – Kunszentmárton, Jászapáti Utcai Közösség – Kunszentmárton, Sellő Kft. Szaszkó Antal - Kunszentmárton, Kunszentmártoni Fúvószenekar, Szent Márton Plébánia – Kunszentmárton, Szent Márton Társulat – Kunszentmárton, Anna Cukrászda és Pizzéria – Kunszentmárton, Városgondnokság – Kunszentmárton, Kunszentmártoni Általános Művelődési Központ, Kunszentmártoni Szociális Ellátási Központ, Kunszentmártoni Hagyományőrző és Nyugdíjas Klub: Gyűjtőklub, Hímzőkör, Nőklub.

Köszönet azoknak is, akik személyesen nem kerültek bele a felsorolásba, hiszen nagyon sok ember munkáját dicséri ez a nagyszerű rendezvény.

A délelőtti programokról készült képeket IDE kattintva lehet megtekinteni!

A délutáni programok képeit ITT lehet böngészni!

Czakó Gabriella

A hozzászólások nem engedélyezettek!