Határtalanul! – Csíkszentmártoniak városunkban

A Karcagi Szakképzési Centrum Kunszentmártoni Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája ebben az évben negyedik alkalommal nyerte meg a Határtalanul! pályázatot, a nemzeti összetartozás operatív programját. A pályázat célja, hogy magyarországi gyerekek osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról.

DSC_3222

4 éve, az első megnyert pályázat keretében a szabadkai szakképző iskolával létesítettek kapcsolatot, két alkalommal a csíkszeredai Márton Áron Gimnáziummal nyerték meg a pályázatot. 2016-ban a testvértelepülésünk középiskolájával a csíkszentmártoni líceum diákjaival mélyülhet a kapcsolat.

DSC_3237

A pályázatnak minden évben van egy fő célja, ami idén a környezettudatos nevelés, a környezetvédelem és a turizmus, erre épül fel a pár nap, melyek a csíkszentmártoni gyerekek városunkban töltenek.

A diáksereg a szerdai napon meglátogatta Polgármester urat, akik szívélyes üdvözlettel köszöntötte őket a Polgármesteri Hivatalban. Örül annak, hogy annak idején Réz László és Gergely András polgármester úr 1993-ban aláírták a testvérvárosi megállapodást. Bízik abban, hogy az egyre élőbbé váló kapcsolatot mind a két fél kamatoztatni tudja az életben iskolai színtéren és városi szinten egyaránt. Ebben az évben már több alkalommal voltak egymás városába. Hálás az ismeretségnek és barátságnak.

A pályázat lényege a környezettudatosság, a környezetvédelem és a megújuló energiaforrás. Wenner-Várkonyi Attila polgármester beszámolt a 143 millió Ft értékben nyert napelemes beruházásról. A Polgármesteri Hivatal és a Széchenyi lakótelepen lévő iskola tetőszerkezetén van napelem, ami az elektromos áram fejlesztését szolgálja. Több pályázatot beadtak még napelemek felszerelésére, többek között a Szabó Gyula Művelődési Központra és az Idősek Nappali Klubjára és a Körös-házra vonatkozóan. A Földhivatalra a Kormányhivatal nyert pályázatot ugyanígy napelemes rendszer felszerelésére.

Turisztikai vonalon van egy 320 millió Ft értékű pályázatuk. A kishajó kikötő mellett az erdő felé menve tervben van egy 100 méteres strand kialakítása és egy látogatóközpont kialakítása a betyárvilághoz kötődően a Múzeum és a Látványtár között.

dsc_3272dsc_3279

A program mottója, hogy „Addig hajlítsd a fát, amíg fiatal.” Fiatalon korban szükséges elkezdeni nevelni a diákokat arra, hogy a környezetre minél jobban vigyázzunk, hogy azt az unokáink unokái is láthassák és élvezhessék még. A kis csapat átvonult a Haranglábhoz, ahol faültetésre került sor.

dsc_3261

A vasárnap este Svájcból hazatérő Napsólyom Baranta Egyesület bemutatót tartott. Zürichben a magyar színeket képviselték egy nemzetközi bemutatón. A A 2013-ban ostorvilágbajnok Lászlóffy Endre a bemutató tartása közben mesélt a közösségről, a barantáról, a harceszközökről és a végén a vállalkozó szellemű csíkszentmártoniak ki is próbálták az eszközöket.

dsc_3284

Végül a Haranglábat megkoszorúzták a vendégek. 

dsc_3312

További eseménydús napokat kívánunk számukra!

A további képek az alábbi linken megtekinthetőek. 

Herczeg Renáta

A hozzászólások nem engedélyezettek!