A Szódavíz … avagy a mesterséges ásványvíz története

dsc_5250

A Szódavíz … avagy a mesterséges ásványvíz története

Szódavíz – egy magyar kultuszital címmel nyílt kiállítás csütörtök délután a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeumban. Nem is akármilyen kiállításon vett részt, aki ellátogatott a megnyitóra. Számtalan újdonság várta a vendégeket.

A megnyitón részt vett Bánffi István szikvízgyártó mester Szegedről, akinek nagy szerepe van abban, hogy a kiállítás 15. helyen van kiállítva és több, mint 10 éve utazik városról városra. Hatalmas gyűjtemény tulajdonosa.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója Kiss Imre nyitotta meg a kiállítást. A szakma teljes egészét felölelő kiállítás nyílt, a hatalmas gépektől kezdve a csodálatos üvegeken át a különböző dokumentumokon keresztül mutatták be mindazt, hogy a magyarokra hogyan hatott és hat a mai napig a szóda. Hatással volt a gasztronómiára, irodalomra, képzőművészetre.

Jedlik Ányos a magyar technológiát kifejlesztette és az első szikvíz üzem tulajdonosa is volt.

Kiss Imre örömmel vette a helyi szódaipar képviselőinek együttműködését. A helyi szódaipar két képviselője idősebb és fiatalabb Oberna István nemcsak támogatta a rendezvényt, de a saját gyűjteményük darabjai is megtekinthetőek! Továbbá nagy örömére szolgált, hogy a helyi múzeumpedagógusok gazdag tartalommal és élettel töltötték meg a kiállítást.

Egy kiállítás …

… ahol rendhagyó módon, a kiállított anyagit kóstolni lehetett… számtalan fröccs és forralt bor formájában..köszönhetően a Borkas fröccsbusznak,

… ahol számtalan történet, meglepetés várta a vendégeket,

… ahol a jó hangulatról a Taná-Rock Zenekar gondoskodott,

… ahol, jó volt jelen lenni!

Köszönet érte!

Akinek megjött a kedve és fel kívánja fedezni a Szóda történetét, számtalan csodát kíván látni, az megtekintheti a kiállítást egészen 2017. március 16-ig!

 A Múzeum dolgozói Minden Kedves Vendéget szeretettel várnak!

Herczeg Renáta

A megnyitó képei az alábbi linken megtekinthetőek!

 

A hozzászólások nem engedélyezettek!