Magyar Kultúra Napja

Magyar kultúra napja

Rendhagyó történelem órát tartott Tóth Péter Lóránt Radnóti-díjas versmondó a Magyar Kultúra Napján a Szabó Gyula Művelődési Központban január 23-án.

A Magyar Kormány 2017. január 23-át a péntek éjjel történt veronai buszbaleset áldozatainak emlékére Nemzeti Gyásznappá nyilvánította. A rendezvény egy perces néma csenddel vette kezdetét adózva a balesetben elhunyt diákok, tanárok előtt.

DSC_7972

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a kunszentmártoni kultúra legfontosabb színterén a Szabó Gyula Művelődési Központban gyűltek össze az érdeklődők január 23-a délutánján.

DSC_7988

Wenner-Várkonyi Attila köszöntő gondolataiban elmondta, hogy 1994 óta a Kölcsey Társaságnak köszönhetően minden évben megünnepelik a Himnusz születésnapját és egyben a Magyar Kultúra Napját. A Kölcsey Társaság céljaként tűzte ki Kölcsey Ferenc és életműve, különösen a Himnusz kultuszának fenntartását és elmélyítését. „A médiának és az internetnek köszönhetően a mai világban olyan életet vagyunk kénytelenek élni, ahol az általános értékzavar a jellemző, mintha az eddig szépen felállított világ a feje tetejére állt volna. Ebben a helyzetben kapaszkodókra van szükség, melyek segítenek felállítani és fenntartani a helyes értékrendet. Újból vissza kell a gyökerekhez nyúlni, hogy az értéktelenség zűrzavarában megtalálják a helyes utat. ” - mondta Polgármester úr. A magyar kultúrához szorosan kapcsolódnak a határainkon túl élő magyar honfitársak. Kunszentmártonnak az erdélyi Csíkszentmárton és a kárpátaljai Verbőc és Feketepatak közösségével baráti kapcsolat alakult ki, ahogyan az erdélyi csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium tanáraival, diákjaival is. Bárhova is látogatunk el, mindig szívesen látnak otthonaikban és büszkén mutatják be értékeiket, hagyományaikat, kultúrájukat. Az önkormányzatok közötti legfőbb szándék, hogy a fiatalok megismerjék egymást, lássák a mindennapi élet szépségeit, nehézségeit és a sokszínű kultúrát megőrizzék, féltve vigyázzák azt és átadják a minket követő nemzedékeknek. Polgármester úr megköszönte minden oktatási-nevelési intézménynek, közművelődési intézménynek, a civil szervezeteknek a kultúra területén kifejtett áldozatos és színvonalas tevékenységüket és hosszú, tevékeny alkotó munkát kívánt számukra.

DSC_8005

Tóth Péter Lóránt Forr a dal már című pódiumműsorát adta elő a „corvin-közi” hősökről. Az előadás középpontjában a pesti srácok álltak. A korabeli jegyzőkönyvek, visszaemlékezések, írások röpítették vissza a közönséget a Convin köz mindennapjaiba. Tóth Péter Lóránt rendhagyó történelem óra keretében idézte fel az 1956-os eseményeket, emléket állítva a hősöknek. A Radnóti-díjas versmondó élettörténete sok ponton kapcsolódik városunkkal, örömmel érkezett hozzánk és tartotta meg nem mindennapi előadását. A lélek ápolását tűzte ki célul, ami a mai világban a legfontosabb. A magyar kultúra szárnyalása nem csupán az irodalmon, de a festészeten, a néphagyományokon keresztül mind az ember lelkét éri el, teszi boldoggá és tölti.

A korábban tanáremberként dolgozó versmondó már második éve járja nem csak Magyarországot, de külföldön is népszerűsíti az irodalmat és a történelmet egyaránt.

Hihetetlen átéléssel, hatalmas tudással, szépérzékkel, előadás művészettel adta át közönségének a tőle telhető legtöbbet és megmutatta az ’56-os események egy olyan szeletét, melyet versekkel tett hatásosabbá, érzékletesebbé. Számára a verssel lehet a leginkább visszaadni az eseményeket és maradandót alkotni.

Megköszönni tudom a közönség nevében is azt a felemelő élményt, melyet átélhettünk. Közelebb hozott minket az oly közeli, eddig mégis csak a távolból szemlélő 1956-os pillanatokhoz. Más perspektívába helyezte ezt az időszakot és talán mondhatom, hogy mi magunk is máshogyan közelítünk az élethez, a ránk hagyott örökséghez, amit kaptunk a pesti srácoktól. Ezek a fiatalok nem lehettek apák, anyák, nagyanyák és nagyapák. Haláluknak értelme akkor volt igazán, ha mi, a jövő generációja elkezdünk élni, szeretni önmagunkat, a világot és azt a szabadságot, ami nekünk megadatott.

Az előadás után a Szózat éneklése közben büszke magyarnak éreztem magam. A lelkem megtisztult, ünneplőbe öltözött és sok mély gondolattal, gondolkodnivalóval tértem haza.

Herczeg Renáta

A Magyar Kultúra Napján készült képeket az alábbi linken megtekinthetik!

A hozzászólások nem engedélyezettek!