Rajziskolai télbúcsúztató

Télbúcsúztató

Már tizenhat éve, hogy Tóthné Gácsi Anna megálmodta a rajziskolai farsangot, amely azóta is töretlenül, minden év februárjában egy színfoltja Városunknak. A Télbúcsúztató kapcsán Kiss Györgyi mesélt a Rajziskola életéről, tevékenységéről.

Ebben az évben milyen koncepcióra épül fel a Télbúcsúztató?
Az éves témánk az őselemek. Ezt a témát közelítjük meg a 2017-es évben több oldalról. A farsangra már október óta  készülünk. Megismerkedtünk az őselemekkel: a tűzzel, vízzel, levegővel és a természetfeletti lényekkel. Mindegyik korcsoportban más és más feladatkört boncolgattunk. A délelőtt folyamán teljesen visszautaztunk a világ teremtéséhez.

Mikor kezdtétek el a jelmezek tervezését, előkészületi munkálatait?A farsangi előkészületeket, a téma feldolgozását, az ötletelést már hónapokkal a rendezvény előtt elkezdjük. Magát az alkotó munkát pedig januárban.

Minden évben egy különleges színfolt a farsang. A gyerekek mennyire vesznek részt a munkálatokban?
A visszajelzések alapján nagyon várják a tanulók a farsangot. A felsős tanulók számára ez az esemény már kevésbé szól a beöltözésről, sokkal inkább a kézműves foglalkozásokról és a kiszebaba elkészítéséről. Amit a legjobban emlegetnek és szeretnek a tanulók, hogy saját tervezésű és készítésű jelmezeikben vonulhatnak a színpadra, aztán büszkén viselik jelmezeiket a felvonuláson is.

Mesélnél a Rajziskola életéről, munkájáról?
Jelenleg 150 tanulónk van. Egy osztály működik Öcsödön és tizenkettő Kunszentmártonban. Folyamatosan keressük a megmérettetés lehetőségét, legfőképpen az élmény és az öröm miatt. Az elmúlt időszakban részt vettünk két rangos versenyen. Nemzetközi Grafikai Biennáléra küldtünk munkákat, ahol két helyezést hoztunk el. Tápiószentmártonban Országos Képzőművészeti Pályázaton hat helyezést hoztunk el. Jelenleg két országos tűzzománc versenyre készülünk.

Milyen terveitek vannak a tavaszra?
A nagyobb osztályokkal készülünk az alapvizsgára. Részt fogunk venni a Szentesen megrendezendő Országos Képzőművészeti pályázaton. Természetesen az évet a Zsinagógában ünnepélyes keretek között zárjuk le, a Művészetoktatás napján. Ekkor nyílik meg rajziskola nagy év végi kiállítása, amire egész évben készülünk.

Milyen segítséget kap a Rajziskola?
A szülőkre mindig mindenben lehet számítani. Részt vesznek a tea és fánkosztásban, a kézműves foglalkozásokban. A szilveszteri bögrék eladásából származó bevételből vásároltuk meg a farsangi jelmezekhez szükséges alapanyagokat. A felajánlásért és az összefogásért köszönet a polgármesternek, az alpolgármesternek, Gácsiné Bozsik Magdolna és Szabó Zoltán képviselőknek, Imrei Lászlónak és Sutka Máriának és férjének Kiss Gézának. Az iskolavezetésre is mindenben számíthatnak és Tóthné Gácsi Annára, aki a mai napig szívügyének tekinti a rajziskola sorsát.

Példátlan összefogás mutatkozott meg ezen a
Télbúcsúztatón is. Fantasztikus volt látni az őszinte örömöt,
vigadozást kicsiken és nagyokon egyaránt. A farsangi hangulat
megteremtésében közreműködött az idei évben is a Kunszentmártoni
Zeneiskola, Makra András oktató és Csató Márton
kecskeméti zeneiskolás növendék személyében. A hangulatot
Makra András varázsolta utánozhatatlanná. A jelmezes
felvonulás és a kiszebaba elégetése tette fel a délelőttre a
koronát.Köszönet minden résztvevőnek!

A Télbúcsúztató Művelődési Házban zajlott eseményeinek képei az alábbi linken megtekinthetőek!

A Télbúcsúztató felvonulása az alábbi linken érhető el!

Herczeg Renáta

A hozzászólások nem engedélyezettek!