Előadás a Körös Maros- Nemzeti Parkról a József Attila Könyvtárban

Előadás a Körös Maros- Nemzeti Parkról

a József Attila Könyvtárban

2017.március 17-én könyvtárunk vendége volt Molnár Géza geográfus, a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársa, aki előadást tartott a nemzeti park munkájáról, természetvédő tevékenységéről. A vetített képes előadás rövid összefoglalóját az alábbiakban közöljük.

A 10 nemzeti park Magyarországon igazgatóságokba rendeződik. Az ún. Pannon életföldrajzi régió 59 %-a Magyarországon van, itt az ún. medence-klíma érvényesül. Itt található a  Körös-Maros nemzeti Park. 1997-ben alakult meg, tájvédelmi körzetekből alakították ki. 13 tájegysége van, 51125 hektáros kiterjedésű. A védett területek kezelése és fenntartása mellett, ellátja az általános természetvédelmi feladatokat is a kijelölt működési területén, amely magában foglalja Békés megyét, Csongrád megye Tiszától keletre eső településeit, valamint a nemzeti park Jász-Nagykun-Szolnok megyébe nyúló részét.

A működési terület tájegységre különíthető el: az egyik a Körös-vidék, a hajdani Nagy- és Kis-Sárrét Békés megyei területeivel, a másik a Békés-Csanádi löszhát. A Körös-vidéken a kiterjedt szikes puszták, mocsármaradványok, a megmaradt természetes és természetközeli erdők megóvása kiemelt feladat. A Dévaványai-Ecsegi puszták, a Kis-Sárrét, Cserebökény és a Körös-ártér, mint a nemzeti park részterületei biztosítják ezen élőhelyek hatékony védelmét.A löszháti tájakon kialakult területek valamint a Maros hullámtér értékeinek védelme a szántóföldi környezetben nem könnyű. Ezeknek az élőhelyeknek adnak védelmet a Kígyósi-puszta, a Csanádi-puszták, a Kardoskúti Fehértó és a Maros-ártér területi egységek. Egyedülálló feladat azoknak az állat-és növényritkaságoknak megőrzése, amelyek Magyarországon egyedül itt tenyésznek, vagy állományuk jelentős részének a nemzeti park ad otthont (pl. erdélyi hérics, bókoló zsálya, túzok, daru, kis lilik, pólingok)

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság két látogatóközpontot és egy madárvártát működtet, ahol a védett természetvédelmi és kultúrtörténeti értékeket bemutató kiállítások, tanösvények, erdei iskola programok várják az érdeklődőket. A Körösvölgyi Látogatóközpont Szarvason, a Réhelyi Látogatóközpont Dévaványa külterületén található.

Herczeg Lászlónka

17388872_623922687797204_5318806260456514672_o

A hozzászólások nem engedélyezettek!