Tűzoltóink kitüntetést kaptak

Kitüntetéseket vehettek át tűzoltóink

Kunszentmártoni Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltói, Hanzel Zoltán tű. főhadnagy és Szarka László tű. főtörzsőrmester hősiességükért a Belügyminisztériumban központi ünnepség keretein belül vehették át a Bátorságért érdemjelet 2017. március 14-én.

Szarka László tű. főtörzsőrmester adott beszámolóját olvashatják a mentéssel és a megérdemelt kitüntetés átvételével kapcsolatban.

– Mi történt azon a decemberi éjszakán, amikor kimentették az asszonyt?
– 2016.december 13-án délután 18 óra körüli időben jött a jelzés, hogy a Jászapáti utcában ég egy lakóház és egy személy bent tartózkodik. Ilyenkor, még gyorsabban próbálunk indulni (2 percen belül meg kell kezdeni a vonulást)és összerakni a kapott információkat a sikeres beavatkozáshoz. Vonulás közben Hanzel Zoltán tű. fhdgy. szolgálat parancsnok kiosztotta az utasításokat, hogy kiérkezéskor kinek mi lesz a feladata. Engem jelölte ki és saját magát a mentési csoportba. Kiérkezésünket egy rendőrautó felvezetése segítette. Kiértünkkor láttuk, hogy a lakóház tetőszerkezete teljes terjedelemben ég. Három rendőr várt ránk az utcán és szóltak, hogy siessünk, mert egy idős mozgásában erősen korlátozott hölgy a szobában fekszik. A rendőrökkel együtt behatoltunk a lakásba az idős hölgyet megtaláltuk és közösen, öten megkezdtük az életmentést. Ezzel párhuzamosan a többi kolléga megkezdte a tetőszerkezet oltását és a mi biztonságunk érdekéden egy védősugárral óvták a hölgyet és a mentést végzőket. A hölgyet sikerült az udvarra biztonságban és sérülés nélkül kivinni. Időközben a mentő kiérkezett, megkezdték a hölgy ellátását és mi, segítettünk a hordágyon a mentőautóba történő szállításban. Innentől már csak a tűz oltásával foglalkoztunk, amit sikerült megfékezni, ami nagyobb kárt nem okozott az ingatlanban.

– Milyen gyakorisággal kell lángoló lakásból életeket menteni?
– Tizenkét éve vagyok tűzoltó és ez volt az első ilyen esetem, ami szerencsére sikeresen végződött.

– Hogyan élte meg a kitüntetést?
– Ez a kitüntetés nagyon nagy megtiszteltetetés egy „átlag” tűzoltó
számára és az elvégzett munkánk elismerésére. Nagyon nagy büszkeséggel gondolok a kitüntetésre, de mi ugyanolyan alázatossággal
végezzük tovább a munkánkat. 

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ünnepségén ajándéktárgy jutalmat kapott Túri Ferenc tű. őrnagy, a Kunszentmártoni Hivatásos Tűzoltó- parancsnokság szolgálatparancsnoka szintén március 14-én.

Gratulálunk mindannyiuknak!

Herczeg Renáta

_MG_3491 _MG_3496 _MG_3946

A hozzászólások nem engedélyezettek!