1956-os konferencia

1956-os konferencia

Egy évforduló mindig alkalmas arra, hogy az élet sorsfordulóit átértékeljük. Az 1956-os forradalom és szabadságharc kunszentmártoni hőseire és áldozataira emlékeztek a Kunszentmártoni Múzeum Látványtárában április 10-én. Megtorlás, hősök és áldozatok címmel nyitotta meg a konferenciát Dr. Pusztai Gabriella. Nem először történt emlékezés az 1956-os események évfordulójára. A konferencián történészek, tudósok segítették a több, mint 60 éve történt események megértését. 1956 azon ritka történelmi pillanatok egyike volt, amikor a magyarok szembeszálltak a diktatúrával, kiálltak a szabadságért, önrendelkezésért, a több pártrendszerért. De nem csupán Budapesten indultak el a kis csoportok az utcákon és váltak néhány nap alatt forradalmi tömeggé, hanem vidéken is zajlottak megmozdulások, születtek hősök. A délután feladata volt, hogy a Kunszentmártonban történt eseményekhez minél inkább közelebb kerülhessünk.

DSC_0745

Wenner-Várkonyi Attila köszöntő gondolataiban megemlítette: „Nagy a felelősségünk és az erkölcsi kötelességünk, hogy múltunk legfontosabb történelmi eseményeire méltó módon emlékezzünk. Az események üzenetét megértsék és azt át is adják a jövő generációjának, hiszen egy nemzet úgy tud a jelenben építkezni, ha a múltjára büszke.” 

DSC_0756

A konferencián részt vett Dr. Farkas Csaba a Csongrád megyei levéltár fő levéltárosa, aki külső szemlélőként mutatta be az 1956-os kunszentmártoni eseményeket. Méltatta a „Körülölelt téged a megrontott világ” Kunszentmárton 1956-2006 című könyvet, amely a szemtanúk interjúiból készült a szabadságharc 50. évfordulójára. Bemutatta a könyv értékeit és fontosságát.

DSC_0760

Dr. Barna Gábor egyetemi tanár az eseményeket személyes vonatkozások tekintetében közelítette meg. Sok éve foglalkozik a történések kutatásával, a résztvevők életével. 2006-ban könyve is jelent meg a témában 1956. Kunszentmárton A megtorlás évei címmel, mely a megtorlás dokumentumairól ad közre egy válogatást. Mindannyiunk közös célja lehet, múltunkat újra megtalálni, hiszen sok éven keresztül torzításba élt a magyarság. Az emberek sokáig nem beszéltek az 56-os eseményekről és az évtizedekig regnáló hatalom is igyekezett a maga javára fordítani ezen eseményeket. Meg kell találnunk újra azokat az emlékeket, amelyekből valamennyire rekonstruálni tudjuk a helyi eseményeket.

DSC_0767

A konferencia szervezője Hegedűs Krisztián, történész-múzeológus Amikor megszűnik a félelem című dokumentumfilm egy részletét mutatta be, mely a hódmezővásárhelyi Emlékpont történészeinek munkája. A film célja minél hitelesebben bemutatni az akkori eseményeket, amit 12 szemtanú és archív felvételek segítségével tesznek meg. A megtekintett filmrészlet a kunszentmártoni származású Gácsi László, Hódmezővásárhely hősi halottjának történetét mutatta be.

A megjelentek egyöntetű véleménye alapján fantasztikus lenne, ha egyszer Kunszentmárton vonatkozásában is napvilágot látna egy ilyen film, a fennmaradt visszaemlékezések, interjúk, videók jó alapot adnának. 1956. méltó helyre kerülne a mai kor társadalmában, méltó emléket állítva városunk hőseiről, áldozatairól.

A konferencia zárásaként a múzeum kápolnájában megtekinthető volt az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendezett kiállítás  ebből az időszakból, melyet Kissné Fehér Edit és Hegedűs Krisztáin állítottak össze. A dokumentumokat és az egyenruhákat Komlós Zoltán tiszakürti gyűjtő biztosította.

Herczeg Renáta

A konferencia képei az alábbi linken megtekinthetőek!

DSC_0736

 

A hozzászólások nem engedélyezettek!