Népszerű témák, népszerű előadók

A Népszerű témák, népszerű előadók című előadássorozat 2017. április 27-én folytatódott a Helytörténeti Múzeumban. A népes hallgatóság Dr. Balogh Elemér jogtörténész, jogtudós, egyetemi tanár előadását élvezhette. Különleges téma került terítékre: az 1828-ban lezajlott szegedi boszorkányperről hallhattunk rendkívül érdekes ismertetést, párhuzamot vonva az európai boszorkányüldözésekkel és boszorkányperekkel.

A kitűnő előadásban megtudhattuk, kik is voltak a boszorkányok az újkori törvénykezés szerint, és kiket tartott annak maga a társadalom. Megismerhettük, milyen tortúrán kellett a vádlottaknak átesniük a bizonyítási eljárásban, ehhez milyen „hatékony” rávezető eszközöket alkalmaztak. A boszorkányok felismerésére, a velük kapcsolatos eljárásokra más (német, spanyol, francia) területekről átvett joggyűjtemények adtak útmutatást. Nyugat-Európa egyes országaihoz viszonyítva az újkori (16–8.sz) Magyarország jóval kevesebb boszorkánypert jegyzett. A szegedi eljárás során 13 emberre bizonyíttatott rá a boszorkányság, közülük 12 vádlottnak az élve elégetés borzalmát kellett elszenvednie. Szeged ma is őrzi ennek emlékét: a kivégzések helyét ma Boszorkányszigetnek hívják.

Az előadás végén lehetőség nyílt kérdések feltételére, s így kötetlen beszélgetés alakulhatott ki a témában.

A következő „Népszerű témánk”az újkori Konstantinápolyba visz. Dr. Kerekes Dóra, az ELTE középkori és koraújkori tanszékének tanára a szeráj bűvöletével, a követek és kémek világával ismerteti meg az érdeklődőket 2017. május 24-én 17 órakor.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

Kissné Fehér Edit

DSC_0363DSC_0370

A hozzászólások nem engedélyezettek!