Életre kel a tanüzem

Életre kelt a tanüzem

Pár napja mozgolódás hallatszódik a tanüzemből. Egy Budapestről érkezett vállalkozó, asztalos műhely kialakításával kapcsolatos terveinek új helyszíne a tanüzem. A tanüzem, mely úgy tűnik, újra életre kel.

Dikker Tibor, a 2011-ben alakult az ODPAM Kft. ügyvezetője beszélt a Kunszentmártonban létrejött telephelyről, a kezdetekről és a jövőbeli elképzelésekről.

- A legfőbb kérdés, mely mindenkit foglalkoztat: Milyen megfontolásból jön a fővárosi vállalkozó városunkba?

- Budapesten évek óta nem tudunk fejlődni, melynek két oka van. Egyrészről a budapesti fejlesztési régióban támogatási, fejlesztői forrásokat nem kapunk. A nagyobb probléma a munkaerőhiány. Képtelenség szakembereket, segédmunkásokat találni. Szabad vállalkozási zónákat keresve jutottunk el Kunszentmártonig, bízva abban, hogy hamarabb juthatnak támogatási forrásokhoz is. Szerencsések vagyunk, mert ezt a tanüzemet megtalálva nem kell a nulláról indítanunk.

 - Mi a cég fő profilja?

- Konyhabútorok gyártásával foglalkozunk. Továbbá rusztikus teraszbútorok gyártását is elkezdtük, főleg az osztrák, német és angol piac felé orientálva.

- Sok éven át volt asztalos képzés Kunszentmártonban. Mit gondol újra be tud indulni a kihalóban lévő szakma?

- Azzal, hogy korábban volt asztalos képzés, várható, hogy a városban vannak  jó szakemberek. Az Önkormányzat, a Karcagi Szakképzési Centrummal és a középiskolával is sikerült jó kapcsolatot teremtenünk. Ha az iskola beindítja a tervezett asztalos képzést, akkor ebben a kft. aktívan részt tud venni.

- Hány fő foglalkoztatását tudják biztosítani?

- Induláskor 5-6 fő, de belátható időn belül 10 főre szeretnék megemelni ezt a létszámot. A későbbiekben elképzelhető a kétműszakos termelés is 20 fővel. Budapesten most kerül megnyitásra még négy konyhastúdió. Minden irányban növekedési pályán van cég, komoly terveink vannak.

Az ODPAM Kft. növekedés tekintetében Kunszentmártonban gondolkodik, ami egyúttal azt jelentheti városunknak, hogy a kihalóban lévő asztalos szakma újra felvirágozhat. Sok sikert kívánunk!

Herczeg Renáta

DSC_5354

A hozzászólások nem engedélyezettek!