Hősök Napi megemlékezés

Hősök Napi megemlékezés

Az 1914. augusztusában Európa területén elkezdődött háború, amely méreteiben minden tekintetben meghaladta az addig ismert ilyen jellegű, egyes országok közötti fegyveres konfliktusokat, a haditechnika fejlődése következtében olyan tömegű emberáldozatot követelt, amelyre korábban nem volt példa az európai újkori történelemben. Az elesettek és sebesültek iszonyatos számát látva 1915-től már Nagy Háborúról beszéltek szerte Európában, amelyben az Osztrák-Magyar Monarchia 1915 júniusától, az olasz hadüzenet után, már három fronton vett részt. Az addigra elképzelhetetlen veszteség lista indította báró Abele Ferenc vezérkari őrnagyot arra az elhatározásra, hogy a háborúban elesett hősi halottai emlékére minden település állítson méltó emléket, s ez a kegyeleti kötelezettség emelkedett törvényi szintű szabályozásra az 1917.évi VIII. törvény cikkben.
A háborús körülmények és a trianoni országcsonkítás hatásának következtében városunk ezen kötelezettségét csak az 1920-as évek végére tudta megvalósítani és a Farkas Béla budapesti szobrászművész által megalkotott gyönyörű emlékmű 1929. november 17-én került felavatásra a templomkertben. Kunszent márton máig legszebb köztéri szobra nagy szerencsénkre fizikai sérülés nélkül vészelte át a 20. század zavaros évtizedeit és most, 88 év után önkormányzati pályázat útján nyert támogatással, valamint Boldog István országgyűlési képviselő és dr. Pusztai Gabriella múzeumigazgató közbenjárásának eredményeként május 4-e és 11-e között a gyönyörű műalkotás felújítása is megtörtént. A felújítás szakmai munkálatait Csák Attila, Bánfi Gábor és Veres Kálmán restautártorok végezték el elsőrangú minőségben, amely áldozatos tevékenységükért ezúton is hálás köszönetünket fejezzük ki városunk társadalma nevében.
Május 28-án vasárnap, így az eredeti szépségében felújított szobor előtt tartottuk meg a Hősök Napi megemlékezést, amelyet egyébként a háborút követően, 1924-ben vezettek be, s amely a két háború között fontos ünnepi alkalmat jelentett minden évben az I. világháborús hősi halottaink emléke előtti tisztelgésnek.
Egy 2002-ben hozott törvény alapján ez a nap valamennyi, a háborúkban elesett magyar katona emlékének ápolását is jelenti. Ebből következően fontos lenne, hogy az elkövetkező években ez a megemlékezés ismételten hangsúlyos részt képezzen a városi ünnepek sorában, mert a HAZÁÉRT ÉLETÜKET ÁLDOZOTTAK SOHA NEM FELEJTHETŐ !

Dr. Szabó János - Kunszentmártoni Polgári Kör

A hozzászólások nem engedélyezettek!