Aszfaltburkolat és utca felújítása

Aszfaltburkolat és utca felújítása

Kunszentmárton Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be 2016 májusában, Magyarország 2016. évi központi költségvetéséről szóló törvény, Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések útftámogatására kiírt pályázati felhívására. A pályázati felhívásra, a Csokonai Vitéz Mihály utca aszfaltburkolat-felújítása és a Mátyás király utca járdajavítási munkáival indultunk. Mindkét útburkolat már régóta felújításra szorult, azonban az útépítéseknek olyan magas a költségvonzata, hogy önerőből történő elvégzésére a város költségvetésében nincs rá fedezet.

Ez év márciusában kaptuk a kedvező hírt, hogy pályázatunk kedvező elbírálásban részesült és végre megszüntethetőek az áldatlan közúti állapotok a Nádor utcai Alsó Temetőhöz vezető úton és a Mátyás király út páratlan oldali járdáján.

Április-, május hónapokban történt meg  a kivitelező közbeszerzéses kiválasztása. Az útépítés kivitelezőjének 4 pályázó közül, legkedvezőbb árajánlata alapján a kiskunfélegyházi telephelyű ÚT-ÉP-KER 97. Kft. lett kiválasztva.

Az útépítő gépek június 15-én vonultak fel a munkaterületre, és kezdődött el az útépítés. A munkavégzés a Csokonai Vitéz Mihály utca útburkolat felújításával kezdődött. Először a nagyobb útkátyúk lettek megszüntetve, majd kiegyenlítő zúzottkő réteg került a régi útburkolatra. Az útegyenetlenségek megszüntetése után kezdődött el az aszfaltozás. A Csongrádi út útburkolatától egészen az Alsó Temető kapujáig 280 m hosszú új aszfaltburkolat készült, az Irányi utcánál sárfelhordást megakadályozó ívelt csatlakozású „bajuszokkal”. A lakóingatlanok zökkenőmentes megközelítését segíti elő, hogy a kapubejáróknál és járdáknál aszfaltos útcsatlakozás készült. Az aszfaltburkolat mellett zúzottkőből nemesített útpadka készül, így ha járművel az aszfaltról járművel lekényszerül valaki, akkor sem kell sárba hajtania.

A Csokonai utca befejezése után kezdte meg a kivitelező a Mátyás király út járdaburkolat felújítását. A Mátyás király út meglévő járda burkolata változó minőségű. Vannak járdaszakaszok, ahol a felújítás nem indokolt, viszont nagyon sok helyen a burkolat repedezett, szintezési problémák, felületi egyenetlenségek jellemzik. Összességében 433 m hosszúságú járda kap új aszfaltburkolatot, ezzel a Mátyás király út páratlan oldalán teljes hosszán biztonságosan lehet közlekedni még akár kerekes székkel is.

Nagy Kálmán

műszaki ügyintéző

A hozzászólások nem engedélyezettek!