„… mindenki csak az elpusztulásra gondolt…” című könyv bemutatója

Könyvbemutató

 

Szabó Sándor „… mindenki csak az elpusztulásra gondolt…” Kunszentmártoni honvédek az első világháborúban című könyvét mutatta be dr. Kiss Gábor Ferenc történész, az SZTE-JGYPK docense, a Belvedere Meridionale főszerkesztője a Szabó Gyula Művelődési Központban megtartott könyvbemutatón 2017. július 1-én.

Szabó Sándorral a Belvedere Meridionale munkatársával, fiatal történészként megjelent könyve alkalomból beszélgettem kutatási területéről, jövőbeli terveiről és elképzeléseiről.

Mióta érdekel a téma?

Ez a téma, már gyermekkorom óta foglalkozat. Emlékszem, gyerekként hallgattam nagyapámat, Kiss Istvánt amint mesélt az „ősökről”, hogy ki, hol és milyen fronton harcolt és hol volt fogságban, az első világégés idején.

Mennyire mélyen és milyen módszerekkel végezted a kutatást?

Hogy mennyire ástam bele magam, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy a jelenlegi kutatásom állása szerint, 118 olyan elesett honvédet találtam, akik nem találhatóak a korábban már említett Hősök Albumában és a Hősök Tábláján sem. Őket természetesen kianyakönyveztem, az esetleges névazonosság elkerülése érdekében. A jövőbeli tervek között szerepel, hogy ezeknek a hősöknek is méltó emléket állítsunk. Gondolok itt egy új márványtáblára, melyhez már meg is tettem a szükséges lépéseket. Természetesen ilyen munka megírásakor elkerülhetetlen a levéltári munka. Adatgyűjtést végeztem  a bécsi, budapesti és a szolnoki levéltárakban.

Mennyi ideig tart egy ilyen nehéz téma bizonyos idejének feldolgozása?

Mivel egyszerre dolgozom fel az első és a második világháborút a kunszentmártoni honvédek emlékeiben, nehéz erre válaszolni. Ennek a munkának a megírása például 3-4 hónap volt, ami annak köszönhető, hogy az adatgyűjtést már évekkel ezelőtt megkezdtem. De ahogy az idősebb kollégák is mondják, és ahogy magam is megtapasztaltam, egy kutatómunka, ha jól csinálja az ember, soha nem ér véget. Valahogy ezt érzem az én esetemben is.

Mik a jövőbeli elképzelések?

Szeretném azt mondani, hogy az első világháborús kutatásomnak vége, de nem. Ezt a munkát minden nap bővítem, ezért reményeim szerint jövőre bemutathatjuk a második bővített „végleges” kiadást. Ezt követően fog megjelenni a második világháborús könyvem, ugyancsak a kunszentmártoni honvédek emlékeiben. Itt már rengeteg forrást használok, interjúkat, leveleket, naplót, fényképeket, anyakönyvi adatokat, levéltári forrásokat, csak hogy említsek néhány építőkövet. Itt ragadnám meg a lehetőséget, hogy szóljak az olvasóhoz. Amennyiben bírnak odahaza első és második világháborús fényképpel, levéllel, katonai dokumentummal kérem, jelezzék irányomba! Nem jelent problémát az sem, ha ezeknek nincsenek birtokában, ugyanis a honvéd adatai (név, születési idő, hely és az édesanyja neve) is nagy segítséget adnak a levéltári kutatáshoz. Ezen anyagokat 2017. november 30-ig várom.

Végezetül kiknek ajánlod a könyved?

Mindenkinek. Tanulni kell a múlt hibáiból! Illyés Gyulát idézem: „Ne feledd a tért, ahol elestek ők, a földet se feledd, bárhol hulltak el ők, fajtánk hű férfiai, az a föld szent ügy hős helye lett.” De elsősorban földieimnek ajánlom, hogy ne feledjük el, mit tettek értünk apáink. 

Gratulálunk az elkészült könyvhöz és várjuk a következő megjelenő anyagot, melynek kutatásához sok tevékeny órát kívánunk!

Herczeg Renáta

A rendezvény képei az alábbi linken megtekinthetőek!

A hozzászólások nem engedélyezettek!