Könyvet a szórványba!

Könyvet a szórványba!

Az interneten kaptam az alábbi levelet, Pocsay Gábor gyulai orvos felhívását, s nagy lehetőséget látok benne. Évek óta, minden határon túlra vezető utunkon a magunkkal vitt könyvekkel megajándékozzuk honfitársainkat, de ez csak csepp a tengerben. Óriási segítség lesz ez mindannyiunknak, akik szívünkön viseljük az elszakított területeken élők sorsát, magyarságuk megőrzését.

„A könyvszekrényünkben, a polcokon sok olyan könyv van, amit várhatóan 1-2 éven belül nem fogunk elolvasni (vagy újraolvasni). Hasznos lenne, ha odaajándékoznánk ezeket azoknak a magyaroknak, akik egy idegen nyelvi és kulturális tengerben élnek, és nehezebben jutnak magyar könyvhöz. Természetesen csak igényes, irodalmi értékű könyvet szabad küldenünk.

A határon túli magyarság létszáma rohamosan csökken, magyar nyelvi ismeretük sokszor vészesen hanyatlik. A vegyes házasságokban sokszor már románná vagy szlovákká válik a gyermek, de az is előfordul, hogy - bár mindkét szülő magyar -, otthon mégis a többségi nyelven beszélnek a gyerekkel. Az egyik partiumi városkában például a magyarok aránya már csak mintegy 8%, kb. 900 fő. (Hasonló arányokat tapasztalhatunk a kárpátaljai, felvidéki, délvidéki településeken is.)

Hogyan is juttassuk el a magyar könyveket a határon túlra, hogyan lehet megszervezni a gyűjtést, és hogy lehet az igényeket felmérni? A lebonyolításhoz az internet lehetőségei nyújtanak segítséget.

Létrehoztuk ezért a www.konyvetaszorvanyba.hu oldalt, melyet gyulai fiatalok kis csapata működtet. A honlapon egy űrlap kitöltésével megjeleníthetik igényeiket a határon túliak. Magyarországon pedig azok a vállalkozó szellemű magánszemélyek és intézmények, melyek a honlapon látják a kérés megjelenését, ha indítékot éreznek, összeszedik a könyveiket, felveszik a kintiekkel a kapcsolatot, és útnak indulnak. Magyarországon esetleg a különböző intézmények, önkormányzatok, egyházak is segítséget nyújthatnak e munkához.

Természetesen más módszerek is elképzelhetőek, akár egyszerűbbek, vagy könnyebben kivitelezhetőek: ha például családi vagy baráti kirándulásra megyünk kocsival a Kárpát-medence valamely szép vidékére, vihetünk magunkkal esetleg előzetes megbeszélés nélkül is 1-2 doboz könyvet. Ha megállunk a szórvány terület egy-egy kis községének templománál, a parókiánál, és ott magyar a lelkész, valószínűleg ott hagyhatjuk a könyveket.

Amikor nézegetjük a könyveinket, nehéz a döntés, nehéz a könyveinktől megválni. Azonban föl kell tenni magunknak a kérdést, hogy arra a bizonyos könyvre biztosan szükségem lesz-e még? Vajon a gyermekem, unokám, barátaim számára lényeges lesz-e az, hogy azt a bizonyos könyvet a családi kis könyvtárból kaphassa kézbe? Ha úgy érezzük, hogy igen, akkor tartsuk meg azt a könyvet! Ha mégsem, adjuk tovább.

Jó lenne, ha a könyvszállítás nem csak egy kampányt jelentene, hanem folyamatos gyakorlatot.”

Kunszentmártonban a KÉSZ vállalja az összekötő szerepét. Az első könyvcsomagokat kárpátaljai testvérvárosunknak adjuk át augusztusi látogatásuk alkalmával.

Továbbiakban a felajánlott könyveket a Református Szeretetszolgálat helyiségeiben (református parókia, Kossuth u. 38.) tároljuk. Előzetesen érdemes telefonon jelentkezni a 0620/3647181-es számon, vagy személyesen a Szent Márton Látogatóközpontban.

Számítunk az Önök együttműködésére!

                                                                               Tóthné Barna Mária, a KÉSZ helyi elnöke

 

 

A hozzászólások nem engedélyezettek!