Ünnepi Képviselő-testületi ülés

Ünnepi Képviselő-testületi ülés

Kunszentmárton Város vezetése 2017. augusztus 18-án tartotta Államalapításunk és Szent István Napja tiszteletére megrendezett Ünnepi Képviselő-testületi ülését.

Az ünnepség középpontjában Szent István királyunk életművéről való megemlékezés állt, aki egész nemzetünk sorsát határozta meg négy évtizedes uralkodása alatt. A való élet iránti tisztelettel és nagy gyakorlati érzékkel meglátta, hogy nemzetünk csak akkor maradhat meg, ha gyökereiben szilárdan megkapaszkodva, mindennapjait a kor kívánalmaihoz tudja igazítani. Vezetésével népünk felvette a kereszténységet és egyenjogú tagja lett az európai népek akkoriban formálódó családjának. Szent István hazánk számára ezzel kijelölte az új életet, s véget vetett a hosszú vándorlás létbizonytalanságának. Művének nagysága azzal mérhető le igazán, hogy népünk az ezredéves vándorút végállomásaként biztonságos és lakható otthonná tette a Kárpát-medencét.

Wenner-Várkonyi Attila polgármester úr ünnepi beszédében Szent István király hagyatékának méltatása mellett kiemelte Európához való tartozásunk és magyarságunk megtartásának fontosságát: „A szent istváni utat magunkénak érezve barátságot, jó kapcsolatot kívánunk ápolni nemcsak a szomszédos országok nemzeteivel, hanem a közösség minden tagjával. De ez nem járhat önállóságunk, függetlenségünk, nemzeti érdekeink akárcsak részbeli feladásával sem. Ezek mind olyan értékek, amelyet minden nap meg kell védeni, és ebben mindig minden magyarra szükség van.” Megemlékezésében a határon túl élő magyarokról is említést tett, hiszen a mai napig sem felejtették el közös gyökereinket és ápolják anyanyelvünket: „…szívünk teljes szeretetével gondolunk minden magyar testvérünkre, akik a Kárpát-medencében, vagy bárhol a nagyvilágban élnek, és ezt a csodálatos, semmilyen más nemzet nyelvével össze nem hasonlítható magyar nyelvet beszélik.” Polgármester úr ennek fényében örömmel köszöntötte Kunszentmárton Erdélyből és Kárpátaljáról érkezett magyar ajkú testvér településeit, azaz Csíkszentmárton és Verbőc-Feketepatak delegációit. Mindkét községből néhány napra Kunszentmártonba látogatott egy-egy gyermekekből és ifjakból álló csoport a Bethlen Gábor Alaphoz benyújtott és elnyert pályázatnak, illetve a Képviselő-testület, és támogatók által biztosított anyagi forrásnak köszönhetően. A város vezetésének határozott szándéka és célja, hogy lehetőséget teremtsen ahhoz, hogy a felnövekvő generációk ismerjék meg egymás életét, helyi kultúráját, szokásait.

Az ünnepség emelkedett hangulatát fémjelezte Kalaman János plébániai kormányzó kenyérszentelő szertartása és Bahil Attila művésztanár klarinét előadása.

A megemlékezés következő szakaszában Polgármesteri Elismerések és Díjak átadására került sor.

Imrei István tanácsnok úr a város érdekében végzett áldozatos munkájának elismeréseként Polgármester úr elismerő oklevelét vehette át. A sportéletben végzett kiváló munkájukért és teljesítményükért szintén Polgármesteri Elismerésben részesültek: Szabó Zoltán képviselő, Kurucz Dániel és Szántó Norbert az Országos Gyorsasági Roncsderbin nyújtott szereplésükért; Szánthó Ferenc a városi kézilabda minőségi sportággá fejlődésének támogatásáért; Szöllősi Nóra Ágnes, Szabóné Táborosi Hajnalka és Lengyelné Máthé Laura a futás területén elért kiemelkedő eredményeikért; illetve Papp Zsolt, aki a Street Workout Világbajnokságon Moszkvában három társával együtt képviselte Magyarországot.

Kunszentmárton Város Képviselő Testülete Testnevelési és Sport Díjátaz UniTurn Kunszentmárton Kézilabda Klub vehette át. A kimagasló teljesítményű kézilabda csapat a biztos háttérnek és a komoly felkészülésnek köszönhetően, már évekkel ezelőtt bizonyított. A 2011-es megyei bajnokságot megnyerték, ezzel lehetőséget kaptak arra, hogy az NB-II-ben szerepelhessenek. 2016-ban és 2017-ben a kitűzött célt újra teljesítették, sportszerű magatartással megszerezték az NB II bajnoki címét.

A „Közszolgálati Díjat Szántó Imre a Kunszentmártoni Rendőrkapitányság rendészeti osztályvezetője kapta. Szántó Imre szakmai jártassága, ismerete, általános műveltsége kiemelkedő. Önmagával és beosztottjaival szemben is igényes, fegyelmezett, határozott vezető. A rendőrség iránt elkötelezett, hivatástudata figyelemreméltó. Mindemellett az állampolgárokkal való kapcsolatteremtése átlagon felüli, munkája meghatározó a Tiszazug közbiztonsága tekintetében.

A múzeumért, a város kultúrájáért végzett elhivatott és kiváló munkájának elismeréseként a „Közművelődési Díjat Hegedűs Krisztián a Kunszentmártoni Általános Művelődési Központ általános igazgatóhelyettese érdemelte ki. Szakmai és pályázati tevékenységének köszönhetően a múzeumban számos fejlesztés és program valósulhatott meg. Jelentős szerepet vállalt és vállal a múzeum állandó és időszaki kiállításainak kivitelezésében, a látványtár épületének felújításában valamint annak néprajzi és történeti kiállításának létrehozásában. Kutatási eredményeit múzeumi évkönyvekben, sorozatokban, önálló kiadványokban publikálja, konferenciákon mutatja be, és számos tanulmánykötet szerkesztője.

Kunszentmárton Város vezetése a „Gazdasági Díjat településünk köztiszteletben álló polgárának, Oberna Istvánnak adományozta. Oberna István szikvíz üzemét 36 éve működteti. Kétfajta terméket állít elő: a szódavizet, nemzeti hungarikumunkat és a többszörösen szűrt szénsavmentes ivóvizet, külön technológiával, és külön gépparkkal. A lakosság minden igényét igyekszik kielégíteni, ma már 13-települést lát el Kunszentmárton vonzáskörzetében. Mindemellett azok közé tartozik, akik sokat tesznek városunk építése, szépítése érdekében. Igazi közösségi ember, több rendezvény állandó támogatója.

Az oklevelek átadását követően, a kellemes hangulatú megvendégelés keretében az ünnepeltek és vendégeik a Jászapáti Utca Közössége által felajánlott házias finomságokat fogyaszthatták.

Csíkszentmárton és Verbőc-Feketepatak testvértelepülések látogatása és programokon való részvétele a Bethlen Gábor Alaphoz benyújtott sikeres pályázatnak köszönhetően valósult meg.

kormany tamogatas

Czakó Gabriella

Az ünnepi ülés képei az alábbi linken megtekinthetőek!

 

A hozzászólások nem engedélyezettek!