Hálaadó Istentisztelet a református templomban

Hálaadó Istentisztelet a református templomban

            „Lábam előtt mécses a te Igéd, ösvényem világossága.” (Zsoltárok 119,105.) 2017. október 14-én Hálaadó Istentisztelet keretén belül ünnepeltük a reformáció 500., a Tiszántúli Református Egyházkerület fennállásának 450. és templomunk felszentelésének 80. évfordulóját. Ezen a napon érkezett meg hozzánk a 2017. január 01-én Debrecenből vándorútra indított Szentírás. Ez a díszkötéses Biblia - ugyancsak a jubileumi év tiszteletére - december 31-ig bejárja az egész Tiszántúli Egyházkerületet, összesen 414 gyülekezetet érintve. Nálunk volt a 328. - egyben a Nagykunsági Református Egyházmegyén belüli utolsó - állomás. Másnap már a Csongrádi Református Egyházmegyében, Nagytőkén várták a Bibliát.

Az Igehirdetés szolgálatát Nagytiszteletű Koncz Tibor, a Nagykunsági Református Egyházmegye esperese végezte a Zsoltárok könyve 26. rész 3. verse alapján: „Mert kegyelmed szemem előtt van, és hűségedben járok-kelek”. Beszédében hangsúlyozta: a három évforduló jelentőségét, összefüggését; Luther küzdelmét, aki a kegyelmes Istent kereste és meg is találta a Megfeszített és Feltámadott Úr Jézus Krisztusban; a reformáció felismeréseit, áldásait: hogy szemünk előtt van nekünk is ez a kegyelmes Isten, mi is megtalálhatjuk. Ennek a keresésnek és megtalálásnak kulcsa: a Szentírás, amelyet a reformációnak köszönhetően ma már mi is anyanyelvünkön olvashatunk. A Vándor-Biblia megérkezett és tovább megy, de az Ige itthon volt és van nálunk, ennek jele e megépült templom, ez az örvendező, hálaadó gyülekezet, amely létszámában ugyan mindig a kicsik közé tartozott, de bővölködhet az Isten kegyelmében és szeretetében. Az Igehirdetés után a jelenlévő lelkipásztorok felolvasták a Vándor-Bibliából az aznapra kijelölt szakaszokat, majd köszöntések következtek. Végezetül kötetlen formában folytattuk ünnepi együttlétünket: megtekintettük az aznapra készített Biblia-kiállítást, elhelyeztük kézjegyünket a vándorló Szentírás kísérő könyvébe, majd szeretetvendégséggel zártuk alkalmunkat. Illesse köszönet azokat, akik szolgálatukkal, felajánlásukkal emelték ünnepségünk fényét.

Köszönjük Nagytiszteletű Koncz Tibor esperes úr felemelő ünnepi beszédét, Szentesi Lajos gondnok úrnak (Nagykunsági Református Egyházhegye), Muzsik Tamás nagytiszteletű úrnak (Tiszakürt, Cserkeszőlő) és Kuczor Erzsébet nagytiszteletű asszonynak (Tiszaug, Tiszasas, Csépa), hogy megtiszteltek bennünket jelenlétükkel. Köszönjük a Szent Márton Énekkar énekszolgálatát, Fazekas Máté szavalatát, Balla Tibor citerajátékát, Czakó Gabriellának templomunk történetének összefoglalását, Nagytiszteletű Szabó Tamás (Budapest) kántori szolgálatát, Jordán Ágnesnek a Biblia-kiállítást. Köszönjük a szeretetvendégséghez felajánlott finomságokat, különösen is Sárközi György adományát. Köszönjük Zana László gondnok úr és családja adományát: az új szőnyeget a templomba, valamint Péntek Ágnes lelkipásztor és családja adományát: az új üléstakarókat a padokba. Köszönjük a presbiterek, gyülekezeti tagok adományait, segítségét. Köszönjük mindenkinek, aki osztozott örömünkben, ünneplésünkben.

S mindenek fölött legyen hála a Teremtő, Gondviselő, Megváltó Szentháromság Istennek! Egyedül Övé a dicsőség!

P.Á.

Az esemény képei az alábbi linken megtekinthetőek!

 

A hozzászólások nem engedélyezettek!