Benke Tibortól búcsúzunk

Benke Tibortól búcsúzunk

A kunszentmártoni nagytemplom szomorú harangszava és a Gazdakör homlokzatára kitűzött fekete zászló jelezte a lesújtó hírt, hogy az általános köztisztelet és nagyrabecsülés őszinte megnyilvánulásaitól kísért, népszerű helyi agrár szakember: Benke Tibor 2018. május 8-án, 56 éves korában, gyógyíthatatlan betegség következtében örök álomra hajtotta fejét és visszaadta lelkét Teremtőjének. Rövid élet adatott számára, de azt kitartó szorgalmával, utánozhatatlan munkabírásával, a
közösségért vállalt szolgálatával, az igazi mecénás példaadásával tette tartalmassá és teljessé. Redemptus ősei családi örökségeként hozta magával a föld szeretetét, a gazdálkodás iránti elkötelezettség intelligenciáját és felelősségtudatát. Az agrárgazdálkodás elméleti és gyakorlati tudnivalóira vonatkozó szakismeretek elsajátítása után kezdte meg munkáját a kárpótlás során visszavásárolt családi birtokon és a bérelt földeken. A legkorszerűbb gépek beszerzésével és munkába állításával, de nem utolsó sorban értékes szakemberek alkalmazásával tudta a vállalkozást sikeressé tenni, amely a megyei és országos vezetés figyelmét sem kerülte el. Néhány éve csupán, hogy dr. Fazekas Sándor minisztertől magas állami kitüntetést vehetett át.

Eredményei eléréséhez a kitűnő családi háttér: felesége, Margitka, valamint két derék fia, Tibor és György közreműködése is jelentősen hozzájárult. A jól szervezett munka mellett szívügyének tekintette a helyi közösség ügyeinek támogatását.
Igazi mecénás volt a szó teljes értelmében. Jótéteményeinek listája meghaladná helyi újságunk terjedelmét. Az országos hírnévre emelkedett Tiszazugi Zenei Fesztivál programjait, színvonalas hangversenyeit rendszeresen támogatta. Segítséget nyújtott a lovas bemutatók, sportrendezvények, iskolai és iskolán kívüli kulturális események, zeneiskolai koncertek, ifjúsági megmozdulások, aratóversenyek, hittanos táborok, kirándulások és zarándoklatok megszervezéséhez, sikeres lebonyolításához. Neki köszönhető a nagy múltú Gazdakör újjászervezése, az épület teljes rekonstrukciója, amely azóta a város kulturális életének újabb és egyre népszerűbb színhelyévé nőtte ki magát. Nagy része volt abban, hogy az elmúlt évek során városunk rendezhette meg az augusztus 20-i Magyarok Kenyere ünnepségét, és az általa termelt kenyérgabona frissen őrölt lisztjéből Böjte Csaba ferences atya dévai árvaháza is bőven részesülhetett. Alig néhány hónappal ezelőtt ment végbe a gróf Hadik András 250 évvel ezelőtt történt kunszentmártoni látogatásának nagyszerű emlékünnepsége, amelynek sikeréhez jelentős összeggel járult. Egyetlen intézmény és szervezet kérését sem hagyta figyelmen kívül, üres kézzel senki nem távozott tőle. Jó magyar, hithű katolikus és szülőföldje előrehaladását szorgalmazó emberként ismerte mindenki.
Hosszú éveken át egyik legaktívabb tagja volt a helyi egyháztanácsnak. Ebben a minőségében a tevékeny szolgálat mellett komoly anyagi támogatást biztosított a templom és a két temetői kápolna restaurálási munkálataihoz, a Szent József Szövetkezet, a Szent Anna Katolikus Óvoda, továbbá a kármelita rendház működéséhez. Saját pénzéből több városkörnyéki keresztet újított fel. A Szent Márton-búcsúk, bérmálások, búzaszentelési körmenetek magas szintű lebonyolításában is komoly részt vállalt. A búzaszentelésnél már hagyománnyá kezdett érlelődni, hogy a szentmise bemutatásához a hatalmas gépműhely szolgált színhelyül, melyet a kedveskedő népnyelv „bazilika” néven tartott számon. Kunszentmárton múltját feltáró, de kiváltképpen egyház történeti könyveink megjelentetése is elképzelhetetlen lett volna az ő bőkezűsége nélkül. Érthető, hogy a hosszú éveken át példás összefogással működő egyházközségi képviselő-testület 2016 januárjában történt indokolatlan és méltatlan feloszlatása örök és soha be nem gyógyuló sebet ejtett érzékeny lelkén.
Benke Tibor korán eltávozott közülünk, de mégis teljes életet élt, mert az Istentől kapott talentumokkal jól sáfárkodott. Hisszük, hogy emberi jósága jutalmaként a keresztfán meghalt, de feltámadt Krisztus bevezette áldott lelkét az égi hazába. Emléke és tanúságtétele örök példaként áll nemcsak a mai nemzedék, hanem a távoli jövőben örökünkbe lépő utódok előtt is, mert hisszük, ahogyan a temetést követő megemlékezésen Varga András idézte a klasszikus verssorokat: Benke Tibor neve és tetteinek ereje, jótékony hatása „fennmarad, s nőttön nő tiszta fénye, amint időben, térben távozik, melyhez tekint fel az utód erénye, óhajt, remél, hisz és imádkozik.”
Kedves Tibor Barátunk! „Pályád bevégzed, célodat elérted, ég lesz a béred.” Nyugodj békességgel szülővárosunk megszentelt földjében!

Józsa László

0426__

A hozzászólások nem engedélyezettek!