Ez sör! – kiállításmegnyitó

Ez sör!

Kiállítás megnyitó a Helytörténeti Múzeumban.

 

A kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum kezdeményezésére, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal együttműködve készített vándorkiállítás második helyszíne Kuszentmárton. A kiállítás egyik fontos apropója a 2000-es évek elejétől Magyarországon zajló „sörforradalom”, amely napjainkban az aranysárga italra irányította a közvélemény figyelmét.

A kiállítást Bukovinszky Béla a Békésszentandrási Szent András Sörfőzde ügyvezetője nyitotta meg, megosztva a vendégekkel a kisüzemi sörfőzdék jelenlegi helyzetét és létjogosultságának okait. A rendkívül gondolatébresztő megnyitó után a Szent András Sörfőzde és a Dreher Sörgyárak Zrt. jóvoltából lehetőség nyílt több mint tízféle sörkülönlegesség kóstolására is.

A kiállítás hiánypótló módon a magyar sörfőzés és sörfogyasztás történetét mutatja be a honfoglalás korától, számos érdekes műtárgyat felvonultatva. A tárlat egyik különleges eleme a kunszentmártoni sörház rekonstruált makettje, amelyben 1733-tól az 1870-es évekig folyt a sörfőzés a Körös folyó partján. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a sörfőzés és a különböző típusú sörök világába is.

Ezen kívül különleges korsók és poharak, üvegek és címkék valamint reklámplakátok segítségével tárulnak elénk a magyar sörtörténelem egyes epizódjai, a budapesti kőbányai sörbirodalom tündöklésétől a szocializmus savanykás évein át egészen napjainkig. Vajon sör vagy inkább borivó nemzet a magyar? A kiállítást megtekintve mindenki maga alkothat véleményt!

A kiállítás 2018. június 1-től október 27-ig megtekinthető a Helytörténeti Múzeumban.

 

Hegedűs Krisztián – történész-muzeológus

34033980_10216109053109970_4687607897620742144_n

 

A hozzászólások nem engedélyezettek!