Országos Könyvtári Napok 2018.

Országos Könyvtári Napok 2018.

 

 

Az Országos Könyvtári Napok 2018. október 1-7 között zajlott, amely két jelentős eseményhez kapcsolódik, a Családok Éve, ill. a Kulturális Örökség Európai Éve. Az idén 12 éves múltra visszatekintő programsorozat témája a „Közös tudás – közösségi hozzáférés” volt.

 

Könyvtárunk idén is törekedett arra, hogy minden korosztályt megszólítson rendezvényeivel. Tapasztalataink szerint a hét tartalmas és mozgalmas volt, amelyhez a változatos témakörök is hozzájárultak.

2018. október 2-án a kunszentmártoni városi könyvtárban 17 órai kezdettel Dr. Gőgh Edit neurológus, pszichológus főorvos előadása hangzott el „A család, mint érték” címmel. Nem a szokványos, a cím által sugallt előadás volt ez: éppen ellenkezőleg, váratlan fordulatként az előadó a családok felbomlásáról, a sok magyar családban uralkodó szeretetlenségről, egymás meg nem értéséről, a minimális tolerancia meg nem létéről beszélt nagy szomorúsággal, mely sajnálatosan a felnövekvő nemzedék életére is súlyosan kihat.

 

  1. október 3. - Nagymama mesél

Rohanó világunkban a gyermekek egyre kevesebb időt töltenek nagyszüleikkel is. Szerencsére az idősebb generáció sok-sok hasznos mintát őriz, amit gyermekeik után unokáiknak is átadhatnak.

Ilyen a meseolvasás is. Könyvtári programunkkal is segíteni szerettük volna a mese, ill. a mesélés szeretetének generációkon átívelő tudásátadását. A mese hihetetlenül fontos szerepet tölt be a gyermekek lelki fejlődésében. A mesék olyan ősi mintákat hordoznak, amely példa lehet a gyermekek számára és még félelmeiket is oldhatják.

A Nagymama mesél c. programunk közösségben történt, az egyik könyvtárba járó óvodás csoportunk volt a vendégünk, ahol az egyik kislány nagymamája mesélt nekik.

A gyermekek nagy érdeklődéssel hallgatták a meséket, és köszönetképpen kedves dalokat énekeltek a „Nagymamának”.

 

  1. október 4. – Könyvtári 7-próba

A Könyvtári 7-próba c. rendezvényünkön a Mátyás királyról szóló meséket elevenítettük fel a 3. osztályos gyermekekkel. A feladatokat vetélkedő formájában valósítottuk meg.

A vetélkedő 7 állomásból állt, amelyek mind egy-egy Mátyás királyos meséhez kapcsolódtak.

  1. állomás: Mi van a bográcsban?
  2. állomás: Találós kérdések
  3. állomás: Kutyagyűjtés
  4. állomás: Kutyakínáló felvonulás
  5. állomás: Nagyotmondó verseny
  6. állomás: Meseláda
  7. állomás: Mátyás király parancsára

Az állomásokat a résztvevők kiválóan teljesítették, külön öröm volt számunkra, hogy a mese, a mese olvasás szeretete mellett az együtt játszás örömét is megtapasztaltathattuk velük. A vetélkedő amennyi fejtöréssel, úgy annyi nevetéssel is járt.

 

  1. október 4 - 2018. október 7. – Könyvkiállítás

 

Mátyás király emlékév tiszteletére a vele kapcsolatos könyveket állítottuk ki. Az emeleti részlegen a felnőtt olvasóink, a gyermek könyvtárban pedig a gyermekek részére válogattunk könyveink közül.

Emellett legújabb könyveinkből is rendeztünk egy kisebb kiállítást mind a gyermek, mind a felnőtt részlegben.

Örömünkre sokan meglátogatták kiállításainkat.

2018. október 7. – Könyves vasárnap

 

Ezen a napon a rég lejárt határidejű könyveket hozhatták vissza „büntetlenül” olvasóink. Valamint a már megszokott rend szerint ingyenes volt a beiratkozás is.

 

 

a Városi Könyvtár dolgozói

Dr. Gőgh Edit könyvtári 7próba

A hozzászólások nem engedélyezettek!