Demonstrálás az állatkínzás ellen

Demonstrálás az állatkínzás ellen

 

A „Szurkolók az állatokért” közössége demonstrációt tartott Kunszentmártonban a bíróság épületénél 2019. március 14-én. Február közepén két férfi baltával bántalmazott egy kutyát. Az ügy tárgyalása előtt, a demonstráláson több tucat állatvédő jelent meg. A tüntetés célja, hogy az állatkínzók kapják meg méltó büntetésüket, akár a börtönt is. A Kobak kutya ügyében folytatott demonstáráláson a „Szurkolók az állatokért” közösség vezetőjével Kapin Richárddal beszélgettem a közösség létrehozásának gondolatáról és a hitről, ami előre viszi őket a mindennapokban.

  • Mikor és hogyan született meg a közösség gondolata?
  • Lassan két éve, hogy egy szűkebb futball szurkolókból álló körben téma lett, hogy valamit tenni kellene az állatvédelemben. Egyre nehezebben viseltük ami idehaza történik, vagyis, ami idehaza sajnos nem történik az állatok védelmében. Tehetetlenül szemléltük, hogy újabb és újabb állatkínzó ússza meg a felelősségre vonást. A megalakulásunk kiváltó oka, pedig Fülöp megkínzása és halála volt. Sokszor elhangzott, hogy valamit tenni kellene, valamit csinálnunk kell, hallatnunk kell a hangunkat, hiszen az nem lehet, hogy egy ilyen erős közösség csöndben tűri ezt. Sokunkat szó szerint sokkol a mai napig az a kegyetlenség, ahogy egy újabb élőlényt megkínoznak, megnyomorítanak, s végül meggyilkolnak. Ez a maroknyi szurkoló csapat mára megerősödött, és jelenleg több ezres táborról beszélhetünk. Követőink, szimpatizánsaink száma mára meghaladja a 80.000 főt. Országszerte alakultak alcsoportjaink, és szerencsére ők is ugyanilyen elkötelezett hívei az állatvédelemnek, keményen dolgoznak, hogy az országban minél több helységben tudjanak jelen lenni, állatokon segíteni. 

 

  • Mi a cél, ami visz előre titeket egy-egy esemény kapcsán?
  • Az iskolás és óvodás korú gyermekek nincsenek tisztában az állattartás alapvető követelményeivel. Óvodapedagógus és tanár barátainkkal, segítőinkkel egy programot készítettünk. A „Felelős állattartás gyerekeknek” című programunk alapja, a NÉBIH és a Környezetvédelmi Minisztérium által kiadott online kiadványok, melyet ötvöztük a saját tapasztalatainkkal, játékainkkal. Kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek élvezzék a kutyákkal és trénereikkel az ügyességi játékokat és a bemutatók aktív résztvevői válhassanak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a program sikeres. Reméljük a következő nemzedék egész más felfogásban, szemlélettel nő fel a felelős állattartással kapcsolatban. Azt gondoljuk, hogy jó az irány amin elindultunk, és mind az amit teszünk, követendő példa a többi állatvédelemmel foglalkozó szervezet számára is.

 

  • Milyen eseményeken vagytok jelen a legtöbb esetben?
  • Legtöbb esetben állatkínzásos esethez megyünk ki, bejelentés alapján. A facebooknak köszönhetően minden kisebb és nagyobb esetről is értesülünk. Célunk, hogy a bírákra és hivatali döntéshozókra nyomást gyakoroljunk. A legfőbb célunk, hogy elérjük az állatvédelmi törvényt módosítsák, szigorítsák. Az állatokat pedig ne tárgyként kezeljék. Harcolunk, hogy az állatkínzást és az állat nem megfelelő tartását sokkal szigorúbban büntessék. A végső célunk a börtönbüntetés kiszabása.

 

  • Mit gondoltok a Kunszentmártonban történtekről?
  • Kunszentmártonban verbális megjelenésünkkel és az állatokért felemelt hangunkkal nyomást szerettünk volna gyakorolni a két elkövetőre, az eseményekre visszatekintve és megnézve a videókat, sikeres demonstrációt tudhatunk magunk mögött. Szeretnénk, ha minden állatkínzó tisztában lenne azzal, ha bűnt követ el, bántalmaz egy állatot, mi ott leszünk, találkozni fog velünk, számon fogjuk kérni, és ez nem lesz számára kellemes érzés. Érezze azt a rettegést, félelmet, amit az általa megkínzott állat is érzett.

 

  • Milyen jövőbeli terveitek vannak, melyeket megkívántok valósítani?
  • A demonstrációktól, a médiától azt várjuk, hogy a jogalkotók végre figyeljenek fel ránk. Az embereknek fel kell, hogy nyíljon a szeme, fel kell hogy ismerjék azt, milyen őrült nagy veszélyt jelent, ha egy állatkínzót a társadalomban szabadon hagynak. Egyre több esetben bebizonyosodik, hogy azok, akik emberre támadnak, esetleg embert ölnek, előtte állattal tették ugyan ezt. Nem hiába mondjuk mindig, "Aki állatot kínoz, emberre készül"! Összességében, főbb céljaink között szerepel az iskolai prevenciós program folytatása, az állatkínzók felderítése, börtönbüntetésének elérése, demonstrációk tartása, amíg szükségét érezzük, az állatvédelmi törvény módosítása, szigorítása, a szaporítók és viadaloztatók felszámolása, ezek bíróság előtti elszámoltatása, büntetése, hajléktalanok kutyáinak ellenőrzése, utcán kéregetéshez való felhasználásuk (kizsigerelésük, rossz körülmények között tartásuk), zoofilia megszüntetése, visszaszorítása és büntetésének elérése. Bízom abban, hogy együtt többre vagyunk képesek!

 

Köszönöm a beszélgetést.

Herczeg Renáta

 

 

 

A hozzászólások nem engedélyezettek!