HASZNÁLT AUTÓ VÁSÁRLÁS- Áldás, vagy átok?!- I. rész

HASZNÁLT AUTÓ VÁSÁRLÁS- Áldás, vagy átok?!- I. rész

Talán ismerik a viccet, amely szerint a szerelő átnézi a kocsit, majd így szól: A benzin rendben, de a többit ki kell cserélni! Biztos vagyok benne, hogy aki vásárolt már használt autót, tud legalább egy olyan okot mondani, hogy legközelebb miért ne, tény ugyanakkor
az is, hogy számtalan előnye is akad a használt gépjármű vásárlásnak, kezdjük mindjárt az árával. Eladói és vevői oldalról is meglehetősen kellemetlen, ha a járműről kiderül, hogy hiába a külcsíny, oda a belbecs, mert akkor odalehet az a remélt árelőny is, amit azzal értünk volna el, hogy használtan vásároltuk meg a járművet.
Éppen emiatt nagyon fontos, hogy ha használt autót vásárolunk, akkor legyünk kellően körültekintőek, és amellett, hogy mindig vigyük el az autót egy próbakörre, kérjük hozzáértő szakember segítségét legalább egy szemrevételezéses átnézés erejéig. Ha a vásárláskor bármilyen hibát tapasztalunk, soha ne érjük be annyival, hogy az eladó megnyugtat minket, hogy később javítja, mert ha olyan hiba miatt élnénk a szavatossági igényünkkel, ami már a vásárláskor megvolt és észlelhető volt, akkor szinte lehetetlen bizonyítani, hogy az eladó annak javítását kifejezetten vállalta. Ilyen helyzetben ki vagyunk téve azon eladó jóindulatának a tekintetben, hogy később viseli e az emiatt felmerült költségeket. Nem nehéz kitalálni, hogy mennyire gyakran viseli önként a felmerült költséget az az eladó, aki szándéka szerint egyébként is áron felül akart nekünk
egy rossz állapotban lévő járművet eladni.
Ha vásárlás előtt állunk, akkor az elsődleges az, hogy beszerezzük a lehető legtöbb információt a jármű előéletéről, amelyhez remek segítséget nyújt https://szuf.magyarorszag.hu weboldal. Egy egyszeri okmányirodai regisztrációt követően beszerzett ügyfélkapu azonosítóval tudunk az oldalon keresni.Az eredmény azonnal és ingyenesen letölthető. A megjelenő oldalon a jármű futásteljesítményét, azaz a rögzített kilométer óra állásait, a műszaki vizsgán készült korábbi fényképeket, és azt is láthatjuk, ha pl. valamely időszakban az autó ki volt vonva a forgalomból.
Ha a kereskedőtől, vagy a magánszemély eladótól nem kapjuk meg a rendszámot, vagy azt tapaszaljuk, hogy a kilométer órát visszatekerték, semmiképpen ne vásároljuk meg az autót! Ugyanezen az internetes felületen lekérhető a jármű biztosítás- és kártörténete és az is, hogy nem áll e körözés alatt. A lekérdezéshez mindössze a rendszámot szükséges tudni. Az oldal a jármű külföldi vonatkozású előéletével kapcsolatban adatot nem tartalmaz. Teszteljék az alkalmazást!

Minden kedves Olvasónak balesetmentes közlekedést kívánok!

Dr. Balla Anita ügyvéd

Ügyvédi iroda: 5440 Kunszentmárton, Köztársaság tér 13/A. 4. ajtó,
Telefon: 0630/580-80-91

Web:www.drballaanita.com,
Email: drballaanita@gmail.com, iroda.drballaanita@gmail.com

jogi tippek__

A hozzászólások nem engedélyezettek!