Húsvétolás Kunszentmártonban

„Itt a húsvét, itt a nyúl…”
Húsvétolás Kunszentmártonban

2019. április 17-én a kunszentmártoni múzeumban színes programkavalkáddal vártuk a húsvétra készülőket és minden kedves érdeklődőt. A húsvéthoz tartozó hagyományokat interaktív formában dolgoztuk fel. Az egyik ilyen elem felelevenítése a nagypénteki vagy nagyszombati kolompolás, amely a ház vagy tanya körül élősködők, kártevők elűzését szolgálta. A gyermekek színes forgataggal érkeztek az iskolától a múzeumig. Rossz edényeket, lábasokat ütögettek össze minél nagyobb zajt keltve, és közben a következő rigmust mondogatták: „Kígyók, békák távozzatok, megszólaltak a harangok!”
Másik fontos eleme a hagyományok megismertetésének a tojásgurítás volt, melyre szívesen neveztek be, hiszen a „húsvéti nyuszival” együtt tehették ezt meg. Kézműves foglalkozások keretében lehetőségük nyílt tojásfestésre, dekupázs tojások, húsvéti csibék, bárányok elkészítésére, melyet haza is vihettek emlékbe. Gyermekelőadás keretében bűvész iskolába is „beíratkozhattak”, ahol különböző bűvész trükköket tanulhattak meg. A Városi Nőklub segítségével bepillantást nyerhettek a húsvéti kalácssütés fortélyaiba, melyet a résztvevők meg is kóstolhattak.

Köszönjük nekik az ízletes kalácsokat. A nyuszikkal érkező gyermekek és felnőttek nyuszi futtató és nyúl szépségversenyre nevezhettek be, melynek értékelését szakszerű zsűri bírálta el. Értékes nyeremények találtak gazdára. Locsolóvers szavalóversenyt és író pályázatot is hirdettünk, ahol szintén értékes nyeremények találtak gazdára. A délután folyamán hagyományos locsolkodásra is sor került, mellyel elsősorban  a felnőtteket céloztuk meg. A ráhangolódást a Szélkallantyú együttessel, a Városi Nőklub énekével, Balla Tibor tekerős népzenész muzsikájával kezdtük. A program további részében felléptek még a Makra András vezette felnőtt tánccsoport tagjai is, akik bevonták a közönséget egy-két közös tánc erejéig. Majd kezdetét vette a hagyományos (szódás, rozmaring ágas) locsolás, móka és kacagás. Részt vehettek még nyuszi és bárány simogatáson is a hozzánk érkező vendégek. A program ceremónia mestere Makra András volt. Köszönjük segítségét!

Harangozóné Tóth Éva

A rendezvény képei az alábbi linken megtekinthetőek!

A hozzászólások nem engedélyezettek!