JOGI TIPPEK

JOGI TIPPEK
Babaváró hitel? Igen!

2019. július 1-től egyebek mellett a Babaváró hitel konstrukció támogatja azokat a házastársakat, akik gyermekvállalás előtt állnak, és ingatlan vásárlásán törik a fejüket. A lakáscélra igényelhető maximális kölcsönösszeg 10 millió Ft. A kölcsön kamattámogatott, ami azt jelenti, hogy a bank részére fizetendő kamatot az Állam fizeti az igénylők helyett, ha 5 éven belül megszületik a pár első gyermeke (ideértve azt az esetet is, ha ezen időszakon belül a pár gyermeke nem születik ugyan még meg, de már betölti a 12 hetes magzati kort.). Ez azt jelenti, hogy a bank felé pontosan akkora összeget kell részletekben visszafizetni, mint amekkora összeget igényeltek a házastársak. Összehasonlítva a kamatmentes és mondjuk egy fix 5 %-os kamat mellett felvett 20 évre kölcsönt azt kell megállapítani, hogy kb. 5,800.000,- Ft kamattehertől mentesülnek az igénylők!
A kölcsön kapcsán két alkalommal is igényelhető a szüneteltetés mint törlesztési kedvezmény. Az első öt évben született gyermek születésekor három évre függeszthető fel a kölcsön visszafizetése, ennyivel tehát kitolható a futamidő. A kölcsön ezalatt sem kamatozik. Ha ugyanezen első öt éven belül megszületik a pár második gyermeke is, akkor szintén kérhető három éves időtartamra a visszafizetés eltolása, tehát újabb szünetelés, ezt azonban a hátralévő futamidőből le kell vonni, ami azt jelenti, hogy a fizetési kötelezettség újra indulásakor havonta magasabb összegeket kell majd törleszteni, hogy a kölcsön visszafizetésre kerülhessen (hangsúlyozom, hogy kamatmentesen!).
Nagyon fontos, hogy a második gyermek születése esetén a kölcsönösszegből 30 %-ot, tehát közel az 1/3-át, míg a harmadik gyermek megszületése esetén a teljes fennálló tartozást elengedik, azt egyáltalán nem kell visszafizetni! A házaspár hölgy tagjának az igényléskor 18 és 41 év közöttinek kell lennie, azzal, hogy kikötés, hogy mindkét házastárs magyarországi lakcímmel rendelkezzen. A hitel igénybevételekor vizsgálják azt, hogy az igénylők TB. jogviszonya mióta áll fent, és van-e bármiféle köztartozásuk, mert ez utóbbi kizáró ok, ahogy az is, ha az igénylők bármelyike elmaradás miatt szerepel a KHR-ben (Központi Hitelinformációs Rendszer).
Fontos körülmény, hogy a gyermekvállalást a gyermek örökbefogadásával is lehet teljesíteni! Az igénylésnek további részfeltételei is vannak. Célom az alapvető feltételek ismertetése volt, ami alapján eldönthető, hogy érdemes- e további felvilágosítás iránt a folyósító bankokhoz fordulni.

Dr. Balla Anita ügyvéd

jogi tippek__

A hozzászólások nem engedélyezettek!