Ünnepi képviselő-testületi ülés

Ünnepi képviselő-testületi ülés

„Tartsd távol magadtól a száj hamisságát, távolítsd el az ajkak álnokságát!
Egyenest előre nézzen a szemed, legyen egyenes a szemed pillantása.
Egyengess sima utat a lábadnak, legyenek biztosak mind az útjaid.
Se jobbra, se balra ne térj le az útról, és a gonosztól tartsd távol a lábad.
Ez az Isten igéje.”
(Idézet a Példabeszédek könyvéből)

2019. augusztus 19-én, délelőtt tartotta Kunszentmárton Város Önkormányzata ünnepi képviselő-testületi ülését. Augusztus 20-a, Magyarország nemzeti ünnepe, az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékére rendezett ünnepségen Wenner-Várkonyi Attila polgármester köszöntő gondolataiban összefoglalta István királyunk tetteit és azok utókorra gyakorolt hatását. „Királyunk elsődleges célja nem az volt, hogy leigázzon másokat, nem az vezérelte, hogy a népek összeveszítésén keresztül hatalomra törjön. Sokkal inkább biztonságot és békét akart teremteni országa minden lakosának. Tekintet nélkül nemzetiségükre és hovatartozásukra. A rend és az igazság, a mindenki által betartandó és betartott jó törvények híve volt. Ám azt is tudta, hogy az állam nem működhet nyugodtan és zavartalanul a szükséges bizalom nélkül. Hogy a bizalmatlanság mindenek előtt a félelemből fakad, és nagyon komoly ára van, hiszen bomlasztó elemként képes kikezdeni a közösséget. Ezért István is minduntalan az egység létrehozásán fáradozott. Ez sok tekintetben számunkra is megszívlelendő üzenetet hordoz. Ha az ő példáját követjük, idővel elmondhatjuk majd, hogy olyan városban élünk, ahol csak másképp gondolkodó emberek vannak és nem ellenségek. Ahol közös sorsunk alakulása egy kölcsönös tiszteleten alapuló intelligens párbeszéd eredménye, ahol gáncsoskodás helyett valódi építés és fejlesztés zajlik. Ahol mindenkinek a foglalkozásától, a társadalomban betöltött szerepétől, hovatartozásától függetlenül egyaránt megvan a becsülete, és ahol az emberek nem arról folytatnak eszmecserét, hogy ki vagy mi ellen kell harcoljanak, hanem arról, hogy mit és hogyan lehetne jobbá tenni.”
A kenyér az életet, a megélhetést és az otthont szimbolizálja. Az augusztus 20-ai állami ünnepen a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyérrel fejezzük ki az élet és a haza összekapcsolódását. Az új lisztből készült kenyér az ünnepi asztal ékessége lett, és jelképévé vált az államiság ünnepének.
A kenyér megáldása egyben hálaadás az életért, a jövőért. Városunk szülötte, dr. Janes Zoltán zákányszéki plébános úr megszentelte az új kenyeret. „Szükségünk van példaképekre. Olyanokra, akik nem csak az emberség, hanem az igazi értékek felé is vezetnek minket. Erőt adó és életet formáló gondolatokat ad a Példabeszédek könyvében olvasható Szent István-i rész, melyeket, ha megfontolunk, még értékesebb életünk lehet.”
A Bethlen Gábor Alap programjának keretén belül Szent István napján meghívottként jelen voltak határon túli magyar testvértelepüléseink, a székelyföldi Csíkszentmártonból és kárpátaljai Verbőc-Feketepatakról érkező vendégeink. A program célja, hogy minél több fiatal jusson el hozzánk, ünnepeljen velünk, ismerkedjen az itt élőkkel, szokásainkkal, hagyományainkkal, erősödjön a baráti kapcsolat a települések között. Városunkban hagyomány, hogy minden évben Szent István napján rendezett ünnepségen az Önkormányzat vezetése elismeréseket ad át a sport, a közszolgálat, a közművelődés és a gazdaság területén példaértékűen tevékenykedőknek. Közművelődési Díjban részesült Séra Erzsébet rajz és magyar szakos nyugalmazott középiskolai tanár, alkotó- és teremtő művész. Kunszentmárton Város Képviselő-testülete három Testnevelési- és Sport Díjat adományozott: Dr. Cseuz Imre nyugdíjas pedagógus, az úszás szerelmese, Kerekes Ferenc, a Szent Anna Katolikus Óvoda és a Kunszentmárton Diáksport Egyesület labdarúgó sportcsoportjainak vezetője, a Kunszentmártoni Torna Egylet utánpótlás labdarúgó csapatainak edzője, illetve Benke Zoltán,Kunszentmárton és Szelevény közötti Hármas-Kőrös Gátifutás futóverseny szervező csapatának vezetője. Közszolgálati Díjban részesült Holló István, a Kunszentmártoni Polgárőr Egyesület nyugalmazott vezetője. A Kunszentmárton Gazdasági Díját Kollár Attila egyéni vállalkozónak, a Kollár Autószerviz és Önkiszolgáló Autómosó tulajdonosának szavazta meg a képviselő-testület.
Előadásukkal emelték az ünnep fényét Cseh-Niczky Nikolett és ifj. Cseh András művésztanárok, továbbá Balla Tibor többszörös Aranypáva-díjas népzenész. Az ünnepi megemlékezésen az 1719-ben Jászapátiból Kunszentmártonba betelepülő Dósa család leszármazottjának, Turcsányi Lajos - kunszentmártoni születésű zeneszerzőnek – alkotása is elhangzott. 

Kunszentmárton Város Önkormányzata és a Kunszentmártoni Általános Művelődési Központ fotóművészeti pályázatot írt ki a város újratelepítésének 300. évfordulója alkalmából. A pályaművek Kunszentmárton és környéke természeti, épített környezetét, az itt élő embereket ábrázolják. A benyújtott fotókat a szakmai zsűri elbírálta és az alábbi eredmények születtek. A 3. helyezést Tigyi János: Álomsziget című fotója, a 2. helyezett fotó Jokity Zita: Csendélet a kunszenti tavaknál című, az 1. helyezett fotó Szabó Tamás: Naplemente a sétányon címmel nyerte. Gratulálunk minden kitüntetettnek.

A Kunszentmártoni Szervezési, Igazgatási és Humánpolitikai Osztály munkatársai

Az ünnepi ülés képei az alábbi linken megtekinthetőek!

A hozzászólások nem engedélyezettek!