A XI. Jászkunság kutatása konferenciáról

A XI. Jászkunság kutatása konferenciáról

Kunszentmárton, 2019. november 6-7.

 

A Jászkunság kutatása címet viselő vándorkonferenciának újraalapítása 300. évfordulóját ünneplő Kunszentmárton városa és múzeuma adott otthont. A Hármas Kerület régészeti emlékeit, történetét, településtörténetét, néprajzát, művelődéstörténetét, vallás- és egyháztörténetét, társadalomtörténetét, művészeti emlékeit, jelen helyzetét vizsgáló konferenciasorozat 1985-ben indult. A kutatók 2000 óta három évenként találkoznak és beszámolnak a legújabb kutatási eredményeikről.

            A kétnapos tudományos konferencia Wenner-Várkonyi Attila polgármester és Győrfi Sándor jászkun főkapitány képviseletében Illésy Ádám emeritus nagykun főkapitány üdvözlő szavaival kezdődött. A megnyitó előadást dr. Latorcai Csaba történész, az EMMI államtitkára, tartotta. A résztvevők megkoszorúzták a Kunszentmártont újratelepítő jászapátiak és jászalsószentgyörgyiek templomkerti emlékművét.

Öt tematikus szekcióban (A 17-18. századi migráció és következményei; Kunszentmárton történetéből; A Jászkunság történeti kérdései; Történeti demográfiai és migrációs kérdések; A Jászkunság néprajzáról) összesen 27 előadás és két poszterelőadás hangzott el. A jászok és kunok régészeti emlékeiről és történeti kérdéseiről többen beszéltek. A Kunszentmártonnal foglalkozó előadások széles tematikát és kort fogtak át. Tanulságosak voltak a kunszentmártoni vonatkozású családtörténeti áttekintések, amelyek elsősorban az anyakönyvek és különféle összeírások alapján, de más-más szempontok szerint mutatták be egy vagy több család életének alakulását. A néprajzi tematikájú beszámolók a viselettel és a népköltészet kérdéseivel foglalkoztak. Kijelenthetjük, hogy értékes és sok új kutatási eredményt felmutató, vagy az eddig ismert tényeket új összefüggésekben ismertető előadást hallottunk. Megértettük, hogy a jászsági származás és a nagykunsági közigazgatási keret sajátos, kettős identitást alakított ki Kunszentmárton lakóiban, amit jól jelez a Nagytemplom bejárata fölötti nagykun címer és a jászkürt együttes ábrázolása.

Jó volt látni, hogy a jászok és kunok legjobb ismerői, kutatói jelen voltak konferenciánkon. S azt is, hogy markáns volt a Kunszentmárton történetével foglalkozó tematika, tovább gazdagítva helytörténeti ismereteinket. A hivatásos kutatók mellett az amatőr kutatók és közöttük kunszentmártoniak is bemutatták eredményeiket. A fiatalabb történész és régész szakemberek munkája pedig jelzi, hogy vannak, lesznek folytatói a Jászkunság kutatásának! S bár lehetett volna nagyobb érdeklődés is, jó volt látni a helyi arcokat, s azt, hogy érdeklődők és elszármazottak még vidékről is többen kíváncsiak voltak az előadásokra!

A konferencia résztvevői megköszönték az Általános Művelődési Központ, különösen a múzeum munkatársainak: Pusztai Gabriellának, Habi Csillának, Vass-Bathó Beatrixnak és Hegedűs Krisztiánnak körültekintő szervező munkáját, Wenner-Várkonyi Attila polgármester úr és a város vendégszeretetét. A tudományos konferencia a jubileumi év programsorozatának jelentős eseménye lett!

            A konferencia előadásait szeretnénk egy szép tanulmánykötetben megjelentetni 2020 tavaszán. Ehhez ‒ csakúgy, mint korábban több más könyv kiadásához ‒ várjuk az érdeklődő előfizetők támogatását!

Barna Gábor

A konferencia megnyitóján készült képek az alábbi linken megtekinthetőek!

 

 

 

A hozzászólások nem engedélyezettek!