A Magyar Kultúra Napja

 

A Magyar Kultúra Napja

A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepségre került sor a Polgármesteri Hivatal Dísztermében 2020. január 22-e délutánján.

A magyar kultúra napját 1989 óta január 22. napján ünnepeljük. A fellelhető kézirat szerint Magyarország Himnuszát Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be.

Ünnepi beszédet mondott Takácsné Szilágyi Erzsébet, a Kunszentmártoni Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgató asszonya. Kunszentmárton Város Képviselő-testülete által alapított „Pro communitate urbis Díjat” a rendelet szerint a Szent Márton - Napi Ünnepi Testületi Ülésen veheti át a kitüntetett személy. Balla Tibor népzenész nem tudott jelen lenni a novemberi jeles eseményen, így rendhagyó módon most, a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepségünkön került átadásra a díj.

Balla Tibor népzenész, a Népművészet Mestere. A népművészet iránti szeretetének meghatározó alakja volt nagyapja, Balla István tekerőlant játékos és bátyja, Balla Zoltán Aranysarkantyús táncművész.

Balla Tibor a Jászberényi Népzenei Iskolában sajátította el a családi gyökerekhez visszanyúló tekerő- és citerajátékot.

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége által meghirdetett Országos minősítő versenyen kilencszer nyerte el az Arany Páva díjat. A Vass Lajos Népzenei Szövetség országos és egyben nemzetközi versenyén tekerőlant muzsikájával kiérdemelte a Vass Lajos díjat.

A tekerőlantos és citera muzsikája több népzenei kiadványban megjelent a Táncház Egyesület és a Hagyományok Háza támogatásával. Számos népzenekar készített vele felvételt, emellett kiadták saját CD-lemezeit is.

Tekerőlant és citerajátékot oktat Szentesen, szolgáltatja a református istentiszteletek zenéjét Kunszentmártonban, továbbá 2005-től tagja a Csenged Népművészeti Egyesületnek.

Küldetésének tekinti az autentikus dél-alföldi zene bemutatását és népszerűsítését, valamint az Alföld népzenei hagyományainak feltárását. 2018-ban „Balla Tibor népzenész tekerő- és citeramuzsikája”, mint nemzeti érték felvételt nyert a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéktárba. Közös hagyományaink megőrzésére irányuló, értékteremtő, szenvedéllyel áthatott tevékenységét köszöni meg Balla Tibornak Kunszentmárton város vezetése a „Pro communitate urbis Díjjal”.

Kunszentmárton Város Önkormányzata és a Kunszentmártoni Általános Művelődési Központ pályázatot hirdetett diákok számára a város újratelepítésének 300. évfordulója alkalmából. Festészeti, szobrászati, grafikai, alkalmazott grafikai, textil, kerámia, üveg és ötvösművészeti alkotásokkal lehetett versenyezni. A pályaművek Kunszentmárton és környéke természeti, épített környezetét, az itt élő embereket ábrázolják, valamint a település múltjával, hagyományaival, hiedelmeivel foglalkoznak.

 

A szakmai zsűri bírálása alapján az alábbi eredmények születtek az alsó tagozaton: III. helyezett Frigur Rikárdó Máté, II. helyezett Zsíros Viktória, I.helyezett: Rácz Norbert.

A felső tagozaton III. helyezést ért el: Farkas Tibor, II. helyezett lett Hircze Fanni, míg az I. helyen Wenner-Várkonyi Réka végzett.

Különdíjasok lettek: Vereb Dóra, Kovács Anna, Kardos Jázmin.

Gratulálunk a diákoknak, továbbá Molnár Adrienn és Tóth-Kiss Györgyi felkészítő pedagógusaiknak az eredményekhez és a szép pályamunkákhoz. A legjobb alkotások megtekinthetők a Szabó Gyula Művelődési Központban rendezett kiállításon január 23. és február 5. között, melyre szeretettel várják az érdeklődőket.

A rendezvényen fantasztikus ünnepi műsort adtak a Kunszentmártoni Zeneiskola tanárai és növendékei, és Balla Tibor népzenész tekerőlanton.

 

Czakó Gabriella és Herczeg Renáta

A rendezvényen készült képek az alábbi linken megtekinthetőek!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A hozzászólások nem engedélyezettek!