„A te kincsed a mi kincsünk”

„A te kincsed a mi kincsünk”
Erasmus Plus-os program vette kezdetét Kunszentmártonban

Az öregedés, a népesség átlagéletkorának emelkedése világjelenség. Egyre fontosabbá válik, hogy foglalkozzunk az idősek igényeivel. A Kunszentmártoni ÁMK Helytörténeti Múzeumnál szeretnénk felkészülni kifejezetten az 55+-os korosztállyal folytatott munkára, bővíteni eddig alkalmazott módszertárunkat. Ennek okán 2019 márciusában pályáztunk a Tempus Közalapítványnál az Európai Unió Erasmus+ programjának Partnerségi együttműködések: Innováció és jó gyakorlatok cseréje címen kiírt támogatásra. A projekt hivatalos nyelve az angol, címe Your Treasure – Our Treasure. Az elnevezés (magyarul: A te kincsed a mi kincsünk) a projekt központi gondolatából adódik, miszerint a már említett korosztály tagjaiban a közösség számára fontos értékek rejlenek, amelyeket különböző módszerekkel hozunk felszínre.Pályázatunk fő célja, hogy intézményünk szakemberei felkészüljenek az idős emberekkel való tudatos és megtervezett foglalkozásra, fejlesszük és bővítsük kompetenciáinkat. Távlati célunk, hogy a projektben szerzett tapasztalataink alapján olyan új módszertant dolgozzunk ki,
amellyel célcsoportunk tagjait segíteni tudjuk. Szeretnénk erősíteni önbizalmukat, hogy újra a társadalom értékes tagjainak érezzék magukat, ösztönözni őket a tevékenyebb életre, hogy erősítsék a helyi közösséget és arra, hogy a következő generációk felé nyitottabbak legyenek. A benyújtott pályázat sikeres elbírálásban részesült, melynek eredményeként nemzetközi együttműködés jött létre. A programban részt vesz Görögország – Athén, Olaszország – Firenze, Portugália – Oeiras és Spanyolország – Granada, valamint Magyarország – Kunszentmárton, Martfű, Mezőtúr. A partnerek 20 hónapon keresztül azon dolgoznak majd, hogy egymás jó gyakorlatait teljes körűen megismerjék elméleti és gyakorlati szinten.
Az első személyes találkozásra 2020. január 24-26. között került sor Kunszentmártonban. A találkozó során a felek képviselői a projekt megvalósítását érintő fontos kérdéseket vitatták meg, valamint megismerkedtek a koordinátor intézménnyel (Kunszentmártoni ÁMK Helytörténeti Múzeum). A szakemberek legközelebb áprilisban találkoznak Firenzében, ahol kezdetét veszi az első képzés. Bízunk a projekt sikerében, abban, hogy tapasztalataink alapján a későbbiekben ki tudunk dolgozni egy olyan módszertant, amely az 55+-os korosztály tagjai számára hasznos lesz.

A képeket készítette Asztalos Csaba.
Vass-Bathó Beatrix

DSC_2929DSC_3279

A hozzászólások nem engedélyezettek!