Szakmai fórum a múzeumi Látványtárban

„Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog,

ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.”

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága és Oktatásért Felelős Államtitkársága 2015 őszén először hirdette meg a Kincses Kultúróvoda pályázatot, melynek célja, az óvodai és a kulturális intézményrendszer együttműködésének erősítése, illetve elősegítse, hogy a kulturális tartalmak minél sokrétűbben épüljenek be az óvodák helyi pedagógiai programjába, és ebből adódóan az óvodák egyre tudatosabban vegyék igénybe a kulturális intézmények küldetéséből fakadó, nevelést segítő programokat.

            A kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum és a Deák Ferenc utcai Óvoda 2017. június 2-án rendezte meg a Beépülhet-e az óvodák mindennapjaiba a kulturális intézmények kínálata? című szakmai fórumát, a múzeum Látványtárában. Ezen a fórumon bemutattuk a térség óvodáinak eddigi munkánkat, tapasztalatokat cseréltünk a meghívott óvodákkal, múzeumi szakemberekkel. Célunk a szakmai fórummal az volt, hogy új szakmai, módszertani szempontokat, jó gyakorlatokat ismertessünk meg az intézményünkbe érkezőkkel.

            A szakmai fórumra résztvevőként meghívtuk a Kincses Kultúróvoda 2016., és 2017. nyertes intézményeit is.

              A résztvevőket Wenner-Várkonyi Attila, Kunszentmárton Város Polgármestere, és Dr. Pusztai Gabriella a Kunszentmártoni Általános Művelődési Központ igazgatója köszöntötte. Közreműködött a Deák Ferenc Utcai Óvoda gyermektánccsoportja. A konferencia levezető elnöke Pató Mária, a szolnoki Damjanich János Múzeum osztályvezetője volt.

A közgyűjtemények részéről három előadás hangzott el az intézmények óvodások számára kidolgozott múzeumpedagógiai kínálatáról. Az előadások a következők voltak:

Barláné Kulánda Krisztina – Pató Mária (Damjanich János Múzeum, Szolnok, múzeumpedagógus): „Egyszer volt, hol nem volt... a gyerek.”

Béres Mária (Tiszazugi Földrajzi Múzeum, igazgató): „Én kis kertet kerteltem…”

– Óvodások környezeti nevelésének lehetőségei a Tiszazugi Földrajzi Múzeumban.    Harangozóné Tóth Éva (KÁMK, múzeumpedagógus): Múzeumi ovi, ahol a mese valósággá válik.

A Kincses Kultúróvoda 2016., 2017. címmel rendelkező óvodákból öt előadás hangzott el, melyek a következők voltak: Bíró Piroska (K.Á.M.K. Deák Ferenc utcai óvodai Intézményegysége, óvodapedagógus): Az óvoda-, múzeum-, könyvtárpedagógia módszertanának sajátosságai, az intézményen kívüli kultúra átadása, létjogosultsága az óvodai nevelésben.  Radicsné Fúvó Ágnes (Központi Óvoda, Szentes, óvodapedagógus):    A Kincses Kultúróvoda 2016 pályázati támogatás hozzáadott értéke az óvodai nevelésünkben. Szigethy Miklósné (Szentendre Városi Óvodák, Bimbó utcai tagóvoda, óvodapedagógus): „Kultúrát nem lehet örökölni” – a kultúra értékeinek átadása, óvodánk, a szentendrei Bimbó utcai tagóvoda kulturális programja. Béres Istvánné (Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde, óvodapedagógus): A Békési Kistérségi Óvoda, Kincses Kultúróvoda. Tóthné Kiss Ildikó (Bokréta Egységes Óvoda, Bölcsőde, Gyöngyöspata, óvodapedagógus: Kulturális kincsek bokrétába kötve. Az előadásokon az óvodák bemutatták, hogyan építették illetve építik be pedagógiai programjukba a kulturális intézmények kínálatát. Előadásaikban elemezgették azt is, hogy a többi óvoda számára mit adhat ennek a címnek az elnyerése.

A konferencia zárásaként kerekasztal beszélgetés folyt Csatóné Fekete - Szabó Andrea, a

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szolnoki Tankerületének szakmai vezetőjével,

mellyel a szakmai tapasztalatszerzés mellett célunk volt egy olyan együttműködés, kapcsolatteremtés kiépítése az óvodák, iskolák, a közgyűjteményi-és a közművelődési intézmények között, amely lehetővé teszi a pályázati program fenntarthatóságának és továbbfejlesztésének a lehetőségét is.

            A kerekasztal beszélgetés után kiállítást tekinthettek meg a hozzánk érkezők a 2016-2017-es nevelési év folyamán a múzeumi foglalkozásokon elkészült gyermekmunkákból, mely július végéig látogatható a múzeum régi épületében.

  Harangozóné Tóth Éva

A konferenciáról készült képek az alábbi linken megtekinthetőek!

 

A hozzászólások nem engedélyezettek!